Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Prešovčanky nedali konkurencii šancu

V súťaži Košický kuchár 2016 dosiahli kuchárky školského stravovania mesta Prešov veľký úspech. Najvyššie priečky i cena absolútneho víťaza tak putovala do prešovských školských jedální.

Mária Olexová a Ľubica Puliková sú dve prešovské pani kuchárky, ktoré sa v súťaži susedného mesta Košický kuchár 2016 umiestnili na najvyšších priečkach. Ide o prestížnu súťaž v živom varení spojenú s výstavou cukrárenských výrobkov a výrobkov studenej kuchyne, ktorú po tretíkrát usporiadal Slovenský zväz kuchárov a cukrárov.
Absolútnou víťazkou v súťažnej disciplíne „Živé varenie“ – kategória: Kuchár senior – Školské jedálne sa stala Mária Olexová zo ŠJ ZŠ Prostéjovská Prešov a Ľubica Puliková – ŠJ MŠ Solivarská Prešov získala zlatú medailu v súťažnej disciplíne "Torty a dezerty": Kategória Kuchár senior.

"Veľmi sa z toho tešíme, pretože naše dievčatá opäť dokázali skvelú odbornú úroveň a vysokú profesionalitu personálu zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, " vyzdvihla ďalší úspech prešovských jedální Mária Tejiščáková z oddelenia školstva MsÚ.

Súťaž bola podľa slov M. Tejiščákovej vyhlásená v troch kategóriách: kuchár senior, kuchár junior a kuchár senior školské jedálne, súťažilo sa v disciplínach: Živé varenie, Torty a reštauračné dezerty a Studená kuchyňa. "V súťažnej disciplíne „Živé varenie“ boli súťažiaci povinní vo svojich receptúrach použiť ako povinnú surovinu kvaku alebo cviklu. Téma pre „Torty a dezerty„ bola "Jar na tanieri, " dodala odborníčka na školské stravovanie.

Trojčlenná odborná porota zložená z certifikovaných porotcov rozhodla o rozdelení ocenení nasledovne:

Súťažná disciplína: „Živé varenie“ – kategória: Kuchár senior – Školské jedálne:
1. Absolútný víťaz: Mária Olexová – ŠJ ZŠ Prostéjovská Prešov
2. Zlatá medaila: Alena Hoľáková – ŠJ ZŠ Juhoslovanská Košice
3. Strieborná medaila: Ľubica Vargová a Gabriela Bradáčová ŠD a J TU Košice

Súťažná disciplína: Torty a dezerty: Kategória Kuchár senior:
1. Zlatá medaila: Ľubica Puliková – ŠJ MŠ Solivarská Prešov
2. Strieborná medaila: Veronika Lišková – Hotel Mousson Michalovce
3. Bronzová medaila: Mariana Bekiaris – ŠD a J TU Košice, Slávka Valešteková – ŠJ ZŠ Slobody Košice

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK