Štvrtok, 25. apríl 2024
Meniny má Marek | zajtra Jaroslava

Najväčší neživý výtržník súčasťou zbierky prešovských školákov

Nadaní školáci z Prešova sa v rámci netradičného predmetu obohatenie, venujú vskutku zaujímavým témam.

Aktuálne realizujú projekt „Kto sa hrá, nehnevá“, súčasťou ktorého je spoznávanie svetoznámych stavieb. Nové stavby neustále pribúdajú a najnovšie sa medzi nimi ocitla „Žehlička“.

V New Yorku sa nachádza viac ako 5000 mrakodrapov. „Žehlička“ alebo Flatiron Building však patrí medzi najkrajšie architektonické skvosty mesta. Trojuholníková stavba sa nachádza na križovatke ulíc Broadway a Piatej Avenue (na trojuholníkovom ostrovčeku 23. ulice). Budova bola dokončená v roku 1902 a v tom čase bola jedna z najvyšších budov v meste. Má výšku 87 metrov a 22 poschodí. Pozemok (pod budovou) pôvodne zakúpila spoločnosť špecializujúca sa na stavbu mrakodrapov Fuller Company. Zámerom bolo vybudovať sídlo firmy, no neskôr sa z Fuller Building stala Flatiron Building. Pravdepodobne pre tvar podobný žehličke (z anglického flat iron – plochá oceľ, žehlička). Budovu vytvoril chicagský architekt Daniel Burnham. Trojstranný oceľový mrakodrap pripomína stĺp zo staroveku. Svetoznáma stavba je masívna a bohatá na estetiku.

Monštrum, posledný kus koláča, či najväčší neživý výtržník v New Yorku, aj tieto prívlastky získala v dobe, keď bola budova postavená. V súčasnosti patrí medzi tie Naj stavby. Budovu už tretiaci postavili v rámci väčšej stavby – mesta New Yorku ako celku. Výstava svetoznámych stavieb sa blíži, preto projekt „Kto sa hrá, nehnevá“ pokračuje spoznávaním ďalších architektonických stavieb sveta.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK