Piatok, 17. máj 2024
Meniny má Gizela | zajtra Viola

Mliečny chodník prešovských školákov

Mlieko je tekutá potravina, ktorá by podľa odborníkov na výživu mala byť každodennou súčasťou nášho jedálnička.

Dôvodom sú mimoriadne výživové vlastnosti tejto potraviny, ktoré majú pre človeka pozitívny zdravotný význam. Svetový deň mlieka pripadol v tomto roku na utorok 17. mája, no v Klube nadaných detí Prešov sme si ho pripomenuli až 23.5.
V roku 1957 sa lekári a odborníci na výživu rozhodli oslavovať túto funkčnú potravinu a pripomínať tak jej mimoriadnu biologickú hodnotu a potrebu pravidelnej konzumácie pre udržanie a upevnenie zdravia. Na Svetovej konferencii o výžive vo Švajčiarsku stanovili tento oslavný deň vždy na tretí utorok v máji.

Mlieko je súčasťou výživy človeka prakticky od narodenia a neoddeliteľnou súčasťou výživy sa stalo v období nástupu poľnohospodárskej revolúcie pred približne 10 000 rokmi. V období II. svetovej vojny ho nazývali aj „biela krv“.
Mlieko obsahuje plnohodnotné bielkoviny a aminokyseliny, z ktorých 11 esenciálnych si ľudské telo samo nedokáže vytvoriť. Obsahuje tiež výborný zdroj energie, a to tuk a mliečny cukor a vápnik potrebný na tvorbu a neskôr udržiavanie pevnej kostnej hmoty a zubov. Rovnako je dobrým zdrojom draslíka a fosforu.

Najväčšie zastúpenie v konzumácii u nás má kravské mlieko, ale rovnako výživné je aj ovčie, či kozie mlieko aj pre svoje špecifické zloženie. Ovčie mlieko obsahuje dokonca dvojnásobné množstvá zdraviu prospešných látok. Našou národnou špecialitou je aj výrobok z ovčieho mlieka, bryndza, ktorá v sebe spája kritéria biopotraviny aj funkčnej potraviny.

V posledných rokoch však pravidelná konzumácia mlieka na Slovensku klesla najmä z dôvodu šírenia rôznych nepravdivých mýtov o tuku, zahlieňovaní a alergiách. V súčasnosti sa však objavujú dôkazy o tom, že striedmou konzumáciou mlieka a syrov, práve svojim výživovým pôsobením napomáhame znižovať riziko civilizačných ochorení, osteoporózy, zubného kazu i rakoviny hrubého čreva.

Pre všetky spomenuté pozitívne vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkov patril deň v KND aktivitám súvisiacim s touto témou. Po úvodnej motivačnej rozprávke a rozhovore o opodstatnenosti tohto sviatku druhú časť stretnutia strávili žiaci pred školou, kde na chodník kreslili všetko, čo súvisí s mliekom.

Mohlo by Vás zaujímať
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK