Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Mliečny chodník prešovských školákov

Mlieko je tekutá potravina, ktorá by podľa odborníkov na výživu mala byť každodennou súčasťou nášho jedálnička.

Dôvodom sú mimoriadne výživové vlastnosti tejto potraviny, ktoré majú pre človeka pozitívny zdravotný význam. Svetový deň mlieka pripadol v tomto roku na utorok 17. mája, no v Klube nadaných detí Prešov sme si ho pripomenuli až 23.5.
V roku 1957 sa lekári a odborníci na výživu rozhodli oslavovať túto funkčnú potravinu a pripomínať tak jej mimoriadnu biologickú hodnotu a potrebu pravidelnej konzumácie pre udržanie a upevnenie zdravia. Na Svetovej konferencii o výžive vo Švajčiarsku stanovili tento oslavný deň vždy na tretí utorok v máji.

Mlieko je súčasťou výživy človeka prakticky od narodenia a neoddeliteľnou súčasťou výživy sa stalo v období nástupu poľnohospodárskej revolúcie pred približne 10 000 rokmi. V období II. svetovej vojny ho nazývali aj „biela krv“.
Mlieko obsahuje plnohodnotné bielkoviny a aminokyseliny, z ktorých 11 esenciálnych si ľudské telo samo nedokáže vytvoriť. Obsahuje tiež výborný zdroj energie, a to tuk a mliečny cukor a vápnik potrebný na tvorbu a neskôr udržiavanie pevnej kostnej hmoty a zubov. Rovnako je dobrým zdrojom draslíka a fosforu.

Najväčšie zastúpenie v konzumácii u nás má kravské mlieko, ale rovnako výživné je aj ovčie, či kozie mlieko aj pre svoje špecifické zloženie. Ovčie mlieko obsahuje dokonca dvojnásobné množstvá zdraviu prospešných látok. Našou národnou špecialitou je aj výrobok z ovčieho mlieka, bryndza, ktorá v sebe spája kritéria biopotraviny aj funkčnej potraviny.

V posledných rokoch však pravidelná konzumácia mlieka na Slovensku klesla najmä z dôvodu šírenia rôznych nepravdivých mýtov o tuku, zahlieňovaní a alergiách. V súčasnosti sa však objavujú dôkazy o tom, že striedmou konzumáciou mlieka a syrov, práve svojim výživovým pôsobením napomáhame znižovať riziko civilizačných ochorení, osteoporózy, zubného kazu i rakoviny hrubého čreva.

Pre všetky spomenuté pozitívne vlastnosti mlieka a mliečnych výrobkov patril deň v KND aktivitám súvisiacim s touto témou. Po úvodnej motivačnej rozprávke a rozhovore o opodstatnenosti tohto sviatku druhú časť stretnutia strávili žiaci pred školou, kde na chodník kreslili všetko, čo súvisí s mliekom.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK