Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

FHE: Ľudová cimbalová hudba Šarišanci

Vyrastali s folklórom doslova odmalička, muzikantsky sa profilovali vo viacerých folklórnych telesách a súboroch (folklórne súbory Šarišan, Vranovčan, Sabinovčan, Dúbrava a iné). Ich cesty sa však už pred mnohými rokmi spojili a od decembra 2013 sa vydali vlastnou cestou a sú čoraz známejší pod vlastnou značkou Šarišanci. Partia mladých mužov, ktorých je možné stretnúť na svadbách, oslavách i na koncertných pódiách.

Profil "Šarišancov" spracovala redaktorka Prešovských novín a folkloristka Mária Pihuličová, ktorá nielen píše o tejto hudobnej sfére, ale aj v nej sama pôsobí. A táto cimbalovka okolo Ľuba Šimčíka patrí medzi najznámejšie telesá v okolí Prešova.

Ľudová cimbalová hudba z Prešova prezentuje folklór viacerých regiónov Slovenska s nezameniteľnou pečaťou šarišského temperamentu. Vo DFS Šarianček a neskôr FS Šarišan sa spojilo a vyprofilovalo jadro cimbalovky: Marián Sirka (husle, spev), Peter Škerlík (klarinet, spev) a Slavomír Sirotňák (akordeón, spev). Neskôr sa k nim pripojil Vladimír Žigmund (kontrabas, spev). O ňom, je, mimochodom známe, že sa z rockera (DX Sons) stal zapálený folklorista a výborný kontrabasista. Partiu dotvára spevom a hrou na cimbale Anton Kónya.

Vzácnym takmer pravidelným hosťom cimbalovky je známy uznávaný folklorista, doslova žijúca legenda Ľubomír Šimčík. Ten si chlapcov vychoval ako pedagóg, teraz s nimi úspešne spolupracuje na ich koncertoch. Jemu bol venovaný aj posledný program k jubileu 60 rokov, tiež bolo nahrané profilové CD Dzifče za vodu, s ktorým aktuálne koncertujú po Slovensku. Šperkom v pánskej zostave je krásna a talentovaná speváčka sólistka Vladka Keselicová, niekdajšia členka FS Makovica.

Šarišanci sa zameriavajú primárne na folklór. V rámci svojho profilovania však radi nadväzujú spoluprácu aj so známymi spevákmi ako sú Peter Lipa či Marián „Gapa“ Garbera, s ktorými už odohrali koncerty v spojení folklóru, jazzu a funky. Aj takto hľadajú rôzne prepojenia, avšak stále so zachovaním autentického folklóru. Diár Šarišancov je typicky folklórne naplnený. Majú za sebou úspešný koncert v Sabinove, teraz ich čakajú vystúpenia vo Svidníku, Bardejove, Lipanoch, Ľuboticiach i mnohých ďalších mestách a obciach. Čerešničkou však pre nich nepochybne bude vlastný hodinový koncert počas tohtoročného Folklórneho festivalu vo Východnej. No už teraz sa ich fanúšikovia môžu tešiť na nové profilové CD. To by malo byť na trhu na jeseň tohto roka. A ako chlapci sľubujú, prinesie nielen novinky, ale aj overené a obľúbené, pre nich typické piesne šarišského regiónu.

Foto: archív

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK