Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Významná pomoc na sanáciu zosuvov

V Prešove sa konečne začne so sanáciou nebezpečného zosuvu pôdy na ulici Pod Wilec hôrkou. Mesto na to získalo z Environmentálneho fondu 100 000 eur.

Povodeň v júni 2010 výrazne zasiahla do životov Prešovčanov bývajúcich v lokalite Pod Wilec hôrkou. Došlo tam k zosuvom pôdy a bola narušená stabilita viacerých domov, znamenajúca nielen poškodenie majetku, ale aj ohrozenie životov.

Riešením má byť stabilizácia zosuvného územia. „Sanácia tohto priestoru si vyžaduje nemalé finančné zdroje, ktoré sa mesto Prešov snaží získať aj z externých zdrojov. Preto v októbri minulého roku mesto opakovane podalo projekt, ktorého cieľom je riešiť tento havarijný stav a boli sme úspešní, “ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová.

Primátorka už má aj rozhodnutie ministra životného prostredia SR o poskytnutí finančných prostriedkov na projekt sanácie havarijného zosuvu na ulici Pod Wilec hôrkou z Environmentálneho fondu v celkovom objeme 100 000 eur. Podmienkou pridelenia dotácie je spolufinancovanie mesta v sume 5263,16 eura.

Predtým sa mesto Prešov na neúspešne snažilo získať štátne financie už trikrát. V roku 2012 to boli dve žiadosti - jednu mesto stiahlo kvôli príliš krátkemu termínu doplnenia dokumentov, druhá do zoznamu žiadostí o podporu zasa nebola zaradená kvôli chýbajúcemu projektu geologickej úlohy a rovnako časovo náročnej požiadavky na jeho doplnenie. Environmentálny fond nepodporil ani ďalšiu žiadosť mesta v roku 2014.

Po štyroch neúspešných pokusoch tak nastal v tomto volebnom období výrazný posun, vďaka ktorému sa ešte v tomto roku uskutoční časť projektovaných prác. V prvej etape sanácie by sa pritom mal realizovať geologických, meračských, stavebných a iných technických prác zabezpečujúcich efektívnu stabilizáciu porušeného územia.

Ide o finančne aj časovo náročné práce, preto mesto Prešov na základe odborných konzultácií s odborníkmi dôkladne zváži, aký rozsah prác bude zrealizovaný, nakoľko tie je potrebné zrealizovať do konca roku 2016 a snahou mesta Prešov je, aby práce boli zrealizované čo najkomplexnejšie.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK