Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Ateliér alternatívnej kultúry Wave poskytne priestor mnohým nadaným východniarom

Prešovský hudobný „landmark“, Wave - centrum alternatívnej kultúry už dávno nie len o hudbe. V posledný májový utorok sa totiž v kultovom podniku stretli už druhýkrát fanúšikovia alternatívneho divadla. Svoju činnosť najnovšie prepojil s domácimi divadelníkmi.

„Divadelný kabinet východňara je projekt existujúci vyše dvoch rokov. Cieľom tohto alternatívneho divadelného útvaru, je ponúknuť ľuďom reflexiu ich súčasných problémov a tém, ktoré ich ovplyvňujú v dobe, ktorá je pre bežného človeka ťažká. Snažíme sa klásť otázky, na ktoré by mal divák sám hľadať odpoveď, “ predstavil koncept alternatívneho divadla autor a režisér Stano Bilý.

„Námet k hre Lokalmatriots vznikol ešte niekedy pred rokom. Satirická reflexia dnešnej bežnej reality malomestských rodín je zároveň aj prvou inscenáciou, ktorá mala premiéru tu vo Wave - centre alternatívnej kultúry. Zároveň sa teda postupne ateliér stane našou domovskou scénou, čo nás veľmi teší, “ ozrejmil spoluprácu s centrom Bíly.

V novovznikajúcom Ateliéri sa predviedli divadelníci druhý krát, opäť s hrou Lokalmatriots. Trpko kritická, no i zábavno-humorná, taká je hra odohrávajúca sa na námestí v Svidníku. Dve sestry sa tu po rokoch stretávajú pri príležitosti oslavy narodenín jednej z nich. Zatiaľ čo Hana (Daniela Libezňuk) je žena hodnotovo pevná, spätá so svojou rodnou hrudou, Martu (Zuzana Gibarti Dancáková) „veľký svet“ zmenil na kosmopolitnú a svetaznalú paničku. Práve tento základný povahový rozkol skvele dopĺňa jednoduchá no utáraná sesternica oboch žien Sveťa (Zuzana Kovalčíková).

Základný dejový rozpor sa točí okolo tragédie malého súčasného človeka núteného cestovať z domoviny a od rodiny nie pre lepší život, ale pre prežitie ako také. Extrovertná Marta i jednoduchšie, no zásadovo silne orientované Hana a Sveťa tak na javisku vytvárajú silný kontrast hodnotových svetov, nie cudzí dnešnej realite života. Celú situáciu skvele dokresľujú dialógy a monológy striedavo vedené v rusínskom dialekte a slovenčine.

Hra si zatiaľ odbila po uvedení svoju prvú reprízu a v oboch prípadoch sa za lístkami „zaprášilo“. Napriek tomu, že hru možno zaradiť skôr k okrajovým žánrom a alternatíve, než stredno-prúdovému umeniu, už teraz zožala uznanie kultúrnej obce mesta i laickej verejnosti.

Do prvého letného mesiaca tak divadelníci vyrážajú okrem novej hry aj so staršou inscenáciou Nebo nad minulosťou. „Nebo nad minulosťou sme uviedli ešte v priestoroch Divadla Alexandra Duchnoviča, kde bol kabinet v „podnájme“, s úsmevom režisér predstavuje druhú činohru, s ktorou v Ateliéri vystupujú. „Jedná sa o herecký koncept dvoch hercov a myslím si, že by mohla osloviť najmä mladých ľudí. Je o klamstve, vzťahoch, povedzme o pravde a jej hľadaní a o tom, ako sa tá pravda prejavuje v našich životoch.“

„Naša dramaturgia sa v posledných rokoch rozšírila o nové formáty, o nové partnerstvá a spolupráce či už so združeniami, umelcami, rôznymi kreatívnymi komunitami, ktoré by rady priniesli nové projekty do tohto mesta a potrebujú na to komornejšie podmienky. Práve pre ne je okrem stálej scény Divadelného kabinetu východňara ateliér určený, “ vysvetľuje motiváciu za vznikom umeleckého priestoru riaditeľ združenia Wave Vlado „Moši“ Moško.

Už vyše pätnásť rokov vám obľubéný prešovský klub Wave prináša kvalitné hudobné zážitky nielen zo slovenskej scény. Po obrovských skúsenostiach s organizáciou kultúrnych podujatí a spoluprácou s mnohými hudobníkmi či výtvarníkmi tak tento priestor prináša do Prešova opäť niečo nové. Koncept Wave - centrum súčasnej kultúry ma dávať priestor všetkým talentovaným ľuďom, ktorí nemajú možnosť sa prezentovať svojou činnosťou. „Pracujeme a pohybujeme sa v oblasti kultúry kde narážame na mnohé bariéry. Preto sme veľmi vďační, že nadácia VÚB náš projekt podporila, “ uzavrel „Moši“.

Text: P-nak PR & Media services

Foto: Divadelný kabinet vychodňara

Súvisiace články
30.5.2016 Foto: V Prešove otvorili ateliér súčasnej kultúry
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK