Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Študentská stáž na dosah ruky

Mnohí študenti majú letný semester úspešne za sebou, niektorí už dokonca vycestovali za letnou brigádou, nájdu sa však aj takí, ktorí plánujú prázdniny využiť aj na absolvovanie odbornej stáže.

Jednu zo zaujímavých možností ponúka aj spoločnosť DEKRA, ktorá predstavila projekt odborných študentských stáží na pôde
Katedry andragogiky Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) Prešovskej univerzity v Prešove.

Katedra andragogiky FHPV reaguje na celospoločenský dopyt prepájania teórie s praxou, čo vyústilo v nadviazanie spolupráce so spoločnosťou DEKRA kvalifikácia a poradenstvo, s.r.o. Výsledkom je realizácia projektu odborných stáži pre študentov, ktoré majú ambíciu prispieť k presunu skúseností z praxe do akademickej oblasti a v neposlednom rade aj napĺňať potrebu zosúladenia požiadaviek trhu práce so vzdelávaním.

Táto forma spolupráce je pre Katedru andragogiky prvou svojho druhu. „Koncepcia odborných stáží predstavuje spôsob, ako naplniť hneď niekoľko dôležitých potrieb pričom študentom ponúka viaceré benefity. Okrem toho, že budú mať možnosť rozvíjať vedomosti pri výkone skutočných pracovných činností, môžu nadobudnúť aj potrebné kontakty a najmä získavať už počas štúdia prax, ktorá je na trhu práce často podmienkou získania zamestnania, “ vysvetľuje prínos stáže Marek Lukáč z Katedry andragogiky.

Hlavnou myšlienkou projektu je umožniť študentom v praxi formovať svoje odborné kompetencie a rozvíjať vlastný sociálny kapitál. DEKRA ponúka možnosť zapojiť sa do rozbehnutej firmy vo svojich pobočkách v Prešove a v Košiciach, prípadne v ďalších mestách. „Vzhľadom na široké spektrum našich aktivít budú stážisti realizovať rôzne činnosti týkajúce sa výberu zamestnancov, realizácie ich rozvoja a vzdelávania, organizácie konferencií a sympózií či aktivít v oblasti obchodu a pod. , “ približuje náplň práce stážistu riaditeľ spoločnosti DEKRA Radoslav Sekerka. Podľa neho budú mať absolventi projektu reálnu predstavu o tom ako funguje biznis, pričom majú perspektívu stať sa kvalitnými uchádzačmi o prácu.

Po absolvovaní stáže bude študentom vystavený certifikát od firmy, ktorá je v oblasti human resources dlhodobo etablovaná a rešpektovaná. „Uvedená stáž mi obohatí životopis, pevne verím, že nadviažem nové kontakty a získam nové skúseností. Je to šanca pre nás mladých, ktorú je potrebné podľa mňa využiť. Pevne verím, že fakulta bude v tomto smere pokračovať a realizovať viac takých projektov, “ uvádza Vladimíra, študentka andragogiky, ktorú stáž ešte len čaká.

Iniciatíva spoločnosti DEKRA vyplýva zo samotnej podstaty jej činnosti v oblasti human resources. K širokej palete personálnych a vzdelávacích činností, ktoré na trhu už 10 rokov ponúka, pridáva prostredníctvom programu odborných stáží aj formovanie pracovného potenciálu a kľúčových zručností budúcich absolventov odboru andragogika už v priebehu ich pregraduálnej prípravy.

Fakulta humanitných a prírodných vied (FHPV) sa nachádza na prvej priečke rebríčka najlepších filozofických fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorý zostavuje Akademická rankingová agentúra (ARRA) na základe hodnotenia údajov o kvalite vzdelávania
a výskumu. Na FHPV v rámci štyroch katedier a jedného ústavu v súčasnosti študuje súhrnne 1024 študentov.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK