Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Predzáhradky s pravidlami

Staráte sa, alebo sa chcete starať o zeleň pred vaším obydlím? Prečo nie? Mesto Prešov takúto iniciatívu víta, lebo je odrazom vzťahu človeka k prostrediu, v ktorom žije a svedčí aj o jeho chuti podieľať sa na skrášľovaní celkového výzoru mesta.

Viete však, že pri tvorbe, ochrane a údržbe verejnej zelene na území mesta Prešov platia pravidlá?

Je však potrebné si uvedomiť, že na plochách zelene vo vlastníctve mesta platia určité pravidlá. Tie síce určuje Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov č. 5/2010, no často sa porušujú - či už z nevedomosti, alebo zámerne. Problematické sú hlavne niektoré malé predzáhradky pred bytovými domami, ktoré si vytvárajú ľudia pre skrášlenie okolia. Fakt, že okolie opeknelo totiž často zastiera nevhodný výber rastlín a drevín, prípadne neodborný, alebo chaotický postup údržby.

K základom čistého prostredia je udržiavanie poriadku – teda neznečisťovať zeleň akýmkoľvek odpadom, ohorkami, smetím, odpadom či exkrementami. Čo však má občan robiť v prípade, že chce zelené plochy vo vlastníctve mesta navyše skrášliť vlastnými záhradníckymi nápadmi, aby pritom nedochádzalo ku kolíziám jeho záujmov a priorít mesta? Stačí ak dodrží niekoľko základných pravidiel a uvedomí si:
- že vstupuje na plochu, ktorá mu nepatrí a teda si tam nemôže robiť čo chce
- že starať sa môže spravidla o plochu medzi budovou a chodníkom
- že tam môže kosiť a sadiť letničky, prípadne trvalky
- že kroviny a stromy môže sadiť len s povolením správcu zelene, na základe stanoviska Mestského úradu v Prešove, odboru hlavného architekta mesta
- že akýkoľvek výrub stromov a krovinatých porastov vo verejnej zeleni je možný len na základe rozhodnutia, ktoré vydáva orgán ochrany prírody
- že nesmie lámať a orezávať stromy, kry a ich vetvy, inak poškodzovať zeleň vrátane pôdneho krytu; za poškodzovanie stromov sa považuje aj neodborný a neoprávnený zásah spojený s tvarovaním koruny
- že nesmie vytvárať ploty, zábrany či umiestňovať koly a iné nebezpečné predmety do verejnej zelene
- že je povinný rešpektovať upozornenia a pokyny pracovníkov poverených dozorom a ochranou mestskej zelene

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK