Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Slovenskí policajti naďalej pomáhajú ostatným krajinám s nelegálnou migráciou

Slovenská republika sa dlhodobo aktívne podieľa na riešení migračnej krízy.

Podľa potrieb, na základe bilaterálnych dohôd s jednotlivými krajinami a tiež pod záštitou agentúry Frontex, vysiela našich policajtov na spoločné operácie. Slovenskí policajti tak už viac krát pomáhali kolegom v Maďarsku, v Slovinsku, na gréckych ostrovoch Lesbos a Chios, v Taliansku i v Macedónsku.

Každý policajt, ktorý sa zúčastňuje takýchto vyslaní, musí najprv prejsť prísnym výberovým konaním s cieľom zaradiť sa do databázy zahraničnej jednotky. Výberové konanie je v gescii Úradu hraničnej a cudzineckej polície a pozostáva z písomnej aj ústnej skúšky z anglického jazyka, ktorý je základným komunikačným nástrojom v každej krajine vyslania. Po úspešnom zvládnutí skúšok nasleduje adekvátne školenie a príprava policajtov podľa miesta vyslania a konkrétnych požiadaviek hosťujúcej krajiny.

Aktuálne pomáha kontingent 25 slovenských policajtov v Macedónsku, a to od 23. júna 2016. Macedónska republika nás totiž požiadala o pomoc na základe bilaterálnej dohody uzatvorenej medzi našimi krajinami. Úlohou našich policajtov je vykonávať hraničný dozor formou peších, motorizovaných i pozorovacích hliadok, ako aj podpora kontrol vo vnútrozemí. Slovenskí policajti vykonávajú službu vo vlastných rovnošatách s vlastnou výzbrojou,  vybavením a na našich služobných vozidlách. Počas výkonu služby postupujú podľa partnerských zákonov a  len za prítomnosti príslušníka macedónskej polície. Sú to policajti zaradení na hraničnej a cudzineckej polícii, ale aj na obvodných oddeleniach, či v službách železničnej polície z rôznych krajov Slovenska, takže všetci sú skúsení z výkonu a šíria tak dobré meno našej krajine. Tento tím sa vráti z vyslania 24. júla 2016. Partnerské krajiny zabezpečujú v rámci spolupráce aj doprovod policajtov na ceste do krajiny vyslania. Krátke video o prevzatí našich policajtov maďarskými kolegami si môžete pozrieť tu:
https://drive.google.com/open?id=0ByqPuQI6a3PTdTM4WTV3M0d3Z2s

Naopak bez zbrane a bez uniformy pomáhali slovenskí policajti v Taliansku na základe požiadavky agentúry Frontex. Ich úlohou bola registrácia a odoberanie odtlačkov migrantom. Prvých desať policajtov odišlo ešte v polovici apríla na jeden mesiac. Nakoľko však talianski kolegovia potrebovali pomoc ďalších expertov, začiatkom mája odišlo ďalších 15 slovenských policajtov na Lampedusu,  na Sicílii sa rozdelili do Pozzalla a Trapani a na juhu Talianska do Taranta. Spoločný pracovný tím bol zložený z policajtov Prezídia Policajného zboru, Úradu hraničnej a cudzineckej polície, Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach, Akadémie Policajného zboru a Stredných odborných škôl Policajného zboru v Pezinku a Košiciach, ako aj z príslušníkov obvodných oddelení z jednotlivých krajov Slovenska. Členovia slovenského kontingentu boli reprezentovať aj na významnom Dni Talianskej polície, kde sa osobne stretli s kvestorom Giuseppem Gamminom z Regionálneho riaditeľstva polície v Raguze (viď. foto nižšie). Srdečne policajtom poďakoval za spoluprácu, vyzdvihol ochotu pomôcť a ocenil prínos pre talianskych kolegov.

Na žiadosti partnerských krajín o podporu a súčinnosť sme pripravení aj do budúcna, tak ako doposiaľ, reagovať flexibilne a operatívne. Už teraz sa pripravujú ďalšie vyslania, a to opäť do Macedónska a na jeseň do Grécka a Talianska.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK