Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Slovenskí policajti aktuálne pomáhajú proti nelegálnej migrácii v Macedónsku

Koncom minulého týždňa vycestovalo do Macedónska (Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, ďalej len „Macedónsko“) vedenie Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru podporiť 25 členný slovenský kontingent.

Zároveň sa uskutočnilo rokovanie s predstaviteľmi macedónskej polície o ďalších vyslaniach slovenských policajtov na vykonávanie spoločných hliadok.

Slovenská delegácia, prvý zástupca ÚHCP P PZ plk. Mgr. Robert Gucký a riaditeľ vnútorného odboru ÚHCP P PZ pplk. Mgr. Dušan Komáromy, vyjadrili pochvalu a maximálnu spokojnosť s pôsobením vyslaných slovenských policajtov. Profesionálny a efektívny výkon našich policajtov ocenila i macedónska partnerská strana, ktorá bilaterálnu spoluprácu hodnotila veľmi pozitívne o čom svedčí aj dohoda o ďalšej spolupráci.
Úlohou našich policajtov je vykonávať hraničný dozor formou peších, motorizovaných i pozorovacích hliadok, ako aj podpora kontrol vo vnútrozemí. Slovenskí policajti vykonávajú službu vo vlastných rovnošatách s vlastnou výzbrojou,  vybavením a na našich služobných vozidlách. Počas výkonu služby postupujú podľa partnerských zákonov a  len za prítomnosti príslušníka macedónskej polície. Domov sa vrátia 24. júla.

Hoci Macedónsko nie je členským štátom Európskej únie, je krajinou nachádzajúcou sa na tzv. balkánskej trase, ktorú využívajú migranti na ceste do západoeurópskych krajín. S cieľom podporiť danú tranzitnú krajinu v boji proti nelegálnej migrácii, v Macedónsku pomáhali slovenskí policajti už dvakrát,  toto je aktuálne už tretie vyslanie. Táto spolupráca je potvrdením solidarity Slovenska pri riešení prebiehajúcej migračnej krízy, pričom na žiadosť macedónskej strany sú plánované ďalšie vyslania slovenských policajtov v septembri a v decembri toho roka.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK