Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Dôležitá kontrola plomb

Pravidelná kontrola neporušenosti meradiel plynu je dôležitá. Po novelizácii Trestného zákona totiž porušená plomba meradla spotreby plynu znamená riziko trestného stíhania.

Spoločnosť SPP – distribúcia a.s. upozorňuje na zmenu legislatívy, ktorá sa týka trestného postihovania neoprávnenej manipulácie s meradlom: „Od 1. júla 2016 nadobúda účinnosť' novela Trestného zákona, ktorá zavádza podľa § 219a trestnú zodpovednosť za neoprávnený zásah do meradla spotreby zemného plynu a falšovanie plomb. V závislosti od závažnosti spáchaného trestného činu a veľkosti škody bude po novom páchateľom hroziť trest odňatia slobody od jedného do 12 rokov.“

„Považujeme za našu povinnosť informovať obyvateľov o pretrvávajúcich prípadoch páchania trestnej činnosti, kedy členovia organizovaných skupín za odplatu ponúkajú odberateľom plynu „pretočenie" číselníka meradla spotreby. Naša spoločnosť disponuje účinnými nástrojmi na odhaľovanie takýchto podvodov a v prípade ich potvrdenia odberateľ plynu znáša okrem neoprávnene odobratého plynu aj všetky náklady spojené s jeho odhalením a odstránením. Veríme, že táto úprava zákona posilní ochranu poctivých odberateľov plynu a zároveň bude zákonne postihovať organizované zločinecké skupiny, ktoré túto trestnú činnosť páchajú, “ uvádza sa v stanovisku spoločnosti ďalej.

Spoločnosť SPP – distribúcia a.s. preto pre zvýšenie ochrany odberateľov plynu odporúča, aby si pravidelnou obhliadkou kontrolovali svoje meradlá spotreby plynu s dôrazom na neporušenosť overovacích a zabezpečovacích značiek plomb, akékoľvek podozrenia alebo informácie o neoprávnenej manipulácii s meradlom neodkladne oznámili spoločnosti SPP – distribúcia na tel. čísle: 02/2040 2180 alebo e-mailom na: NOplyn@spp-distribucia.sk. Znížia tým riziko havárie na plynovom zariadení a poškodenia ich zdravia a majetku, ako aj ďalších osôb v jeho blízkosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK