Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Polícia vyzýva účastníkov ciest: „Buďte opatrní, život sa vrátiť nedá“

Vysoká rýchlosť, neprispôsobenie jazdy, precenenie svojich schopností. To sú naďalej najčastejšie príčiny tragických dopravných nehôd. Od začiatku prázdnin došlo každý deň k smrteľnej nehode, obetí je už 14.

Napriek klesajúcemu počtu dopravných nehôd a ich následkov od začiatku roka (podľa predbežných štatistík od začiatku tohto roka v porovnaní rovnakého obdobia minulého roka klesol počet nehôd o 36, počet ťažko zranených o 110 a počet usmrtených o 19) polícia opätovne vyzýva všetkých účastníkov ciest, aby zodpovedne pristupovali nielen k svojim životom, ale aj k životom ostatných.

Prvé dva týždne prázdnin v číslach
Za prvých 12 dní tohto mesiaca bolo usmrtených 14 osôb pri 12 smrteľných dopravných nehodách. Zahynuli ôsmi vinníci (57%) a šiesti nevinní účastníci (43%). Pri piatich z nich bola hlavnou príčinou vzniku rýchlosť jazdy, čo tvorí 42% z celkového počtu dopravných nehôd s usmrtením. V šiestich prípadoch bol vinníkom dopravnej nehody motocyklista, čo tvorí 50 % z celkového počtu dopravných nehôd s usmrtením. V štyroch prípadoch bol vinníkom dopravnej nehody vodič motorového vozidla (33%).

Začiatok týždňa je kritický nie len v práci, ale aj na cestách. Najviac smrteľných dopravných nehôd sa stalo v pondelok (4) a v utorok (3). Kritické, z pohľadu počtu smrteľných nehôd, boli cesty I. triedy (4), miestne komunikácie a diaľnice s rýchlostnými cestami (po 3) a cesty III. triedy (2). Čo sa týka času vzniku smrteľných dopravných nehôd, tak k ôsmim smrteľným dopravným nehodám došlo v čase od 06:00 do 18:00 a k 4 smrteľným nehodám došlo v čase od 18:00 do 06:00.

Život nevrátiš
Porušenie dopravných predpisov a bezohľadná jazda majú často nezvratné následky v podobe vyhasnutých životov. A ten už nie je možné vrátiť nikomu...

Polícia radí
Policajti nemôžu byť úplne všade, každý je zodpovedný za seba a podľa toho sa treba aj správať. Keď si sadáme za volant, nerobme to bezhlavo, treba si premyslieť trasu, prehodnotiť svoje schopnosti, zohľadniť poveternostné podmienky, počasie. Apelujeme aj na menej skúsených, mladých vodičov, aby šoférovali zodpovedne. Vysoké teploty spôsobujú oneskorené reakcie, dehydratáciu, preto sa veľmi ľahko môže stať nešťastie. Na cesty treba vyraziť oddýchnutý, dodržiavať pitný režim, čo samozrejme nie je alkohol. Robiť si častejšie prestávky, zvoliť si menej frekventovanú trasu. Vyraziť skôr, prípadne radšej meškať ako nedoraziť vôbec. Aby bola jazda ešte bezpečnejšia, polícia radí vždy sa pripútať, a to nie len v osobnom aute, ale aj v autobuse, pretože použité bezpečnostné pásy pri dopravnej nehode znižujú riziko následkov na životoch a zdraví. Nech opatrnosť a predvídavosť sú spoločníkmi na cestách.
Polícia v záujme bezpečnosti zvýšila dohľad najmä na miestach kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí kúpalísk, festivalov, priechodov pre chodcov, zastávok hromadnej dopravy, železničných staníc, detských ihrísk, parkov i ďalších miest so zvýšeným pohybom osôb. Taktiež v miestach, kde je zvýšené riziko vzniku nehôd či kolízií. Jednotlivé krajské riaditeľstvá po analýze dopravnej nehodovosti vo svojom kraji prijímajú individuálne opatrenia. Aby sme ochránili čo najviac životov, účastníci ciest budú môcť aj počas leta stretnúť na cestách zvýšený počet policajných hliadok.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Náušnice, prstene, retiazky
Ukradnuté dopravné značky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Taxikár jazdil po strede cesty
Dopravno-bezpečnostná akcia
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK