Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Michael Dymek – IQ kids

Hviezda filmu Páni kluci: "Hlavné je všetko vyskúšať a o všetko sa zaujímať, pretože šťastie praje pripraveným."

Páni kluci

Narodil sa v Sokolově, v Českej republike. Ako dieťa sa venoval športu a vôbec netušil, že sa stane hercom. Svet českého filmu obohatil už ako detská hviezdička. Bol tvárou mnohých filmov pre deti a mládež. Publikum si Michaela zamilovalo v postave Tomáša vo filme režisérky Věry Plívové-Šimkové. Film „Páni kluci“ bol sfilmovaný na motívy slávneho amerického románu Dobrodružstvá Toma Sawyera.

Dobrý deň. Ako sa z mladého nádejného gymnastu stane odrazu hviezda českého filmu?
Dobrý deň prajem. Ako takmer vždy v živote, bol som v správnom okamihu na správnom mieste, teda v škole. Počas vyučovania prišiel asistent réžie a pozval ma na konkurz. Tam si ma po niekoľkých kolách vybrali do mojej prvej roly.

Koľko rokov ste mali, keď ste sa prvýkrát postavili pred kameru?
Mal som dvanásť rokov.

Váš prvý film, v ktorom ste ako dieťa hrali, má názov „Páni kluci“. Vo filme ste dostali hlavnú rolu – nezbedníka Tomáša. Aké spomienky máte na natáčanie filmu?
Boli to nádherné prázdniny a vôbec som to vtedy nevnímal ako prácu, a s odstupom času viem, že aj veľká skúsenosť.

Ako zvládal malý Michael náročné natáčanie filmu?.. . predsa len škola, šport (vaša záľuba) a ešte natáčanie filmu... , nebolo toho veľa?
Nebolo, u mňa je to tak dodnes, keď ma niečo baví alebo, ak mám niečo rád, nie je pre mňa nič záťažou. Som optimista a s dobrou náladou ide všetko ľahšie... ;) Naviac, natáčanie prebiehalo väčšinou počas prázdnin.

Po prvom veľkom úspechu vo filme vaša kariéra pokračovala ďalšími úspešnými filmami: Indiáni z Větrova, Krakonoš a lyžníci, , a seriálmi Tajemství proutěného košíku, Posel dobrých zpráv, Kam uhnout očima. Na ktorý film máte najkrajšie spomienky?
Viete, na to je ťažké odpovedať. Všade je niečo krásne a niečo menej krajšie, tiež sa u vás úmerne dospievaniu mení uhol pohľadu, priority, názory. Môžem ale povedať, napriek tomu, že som napokon herectvo „zavesil na klinec“, mám na tie roky krásne spomienky.

Vo filme ste si zahrali a ako dieťa spoznali aj množstvo svojich rovesníkov. Stretávate sa s niektorými „kolegami“ z filmu? Sú medzi nimi aj takí, ktorí sa aj v súčasnosti venujú hereckej kariére?
Nestretávam sa s nikým, život nás na čas spojil dohromady a zase odlúčil. Áno, niektorí z nich sa začali herectvu venovať a niektorí sa mu venujú dodnes. Za všetkých spomeniem Magdu Raifovú alebo Ondreja Vetchého, Radku Stupkovú, či Hanku Seidlovú a Ľuboša Veselého. No a, samozrejme, Jána Čenského, Ivanu Andrlovú, Mirka Vladyku…. Tak, vlastne je ich dosť, a nebudem ich menovať všetkých, aby sa tu zmestili :D.

Napokon ste pred štúdiom herectva dali prednosť Štátnemu konzervatóriu a stali ste sa členom Štátného súboru ľudových piesní a tancov. Prezentovali ste Česko-slovenský folklór po svete. Ako ste sa dostali k tancu? Nelákalo vás to naspäť k filmu?
Tomu asi dnešná mládež nebude rozumieť, ale vidina možnosti cestovať po svete, hlavne na tzv. „západ“ bola rozhodujúca v tom, že som napokon zrušil prihlášku na elektro priemyslovku a vrhol som sa strmhlav na tancovanie! Na tanec ma vybrali ako akrobata – bol som gymnasta, ale nakoniec z toho bola láska na celý život. Tancu sa venujem dodnes, aj keď už len pre potešenie, ako voľnočasovej aktivite.

Čo robí dospelý Michael Dymek? Aké má záľuby, čo vo voľnom čase?
V čase emigrácie v Nemecku som začal ako skladník v jednej distribútorskej spoločnosti s elektronickými komponentami, ale veľmi rýchlo som sa vypracoval na obchodníka a vzápätí na šéfa pobočky v Prahe, ktorú som založil a 15 rokov úspešne viedol. Teraz pracujem v oblasti úspor energií v budovách.
Vo voľnom čase toho robím naozaj veľa. Stále som športovec, ale nie fanúšik, pred televízorom. Hrám golf, bicyklujem, korčuľujem, vrhol som sa na badminton, venujem sa potápaniu a občas aj surfovaniu. Hlavný ale zostal tanec. Tancujem v amatérskom tanečnom divadle - www.bu-fo.cz

Aj napriek množstvu vašich záľub zostanete navždy zapísaný ako nezbedný Tomáš z filmu Páni kluci, ktorý patrí do zlatého fondu českej kinematografie. Čo by ste poradili dnešným deťom, je dôležité ísť si za svojim snom?
Rozhodne áno. Hlavné je všetko vyskúšať a o všetko sa zaujímať, pretože šťastie praje pripraveným. Určite k tomu ešte pridám pozitívny prístup a dobrú náladu. Potom ste pripravení uchopiť príležitosť, keď sa naskytne.

Vynikajúci detský herec, neskôr tanečník, podnikateľ, tanečník súboru BUFO a napokon aj spoluvlastník a jednateľ filmového festivalu Febiofest. Ostáva vám voľný čas aj pre seba, rodinu?
Som rodinný typ. Rodina je pre mňa veľmi dôležitá, milujem všetkých jej členov, máme aj psíka, a všetky moje rozhodnutia podriaďujem jej.

Ďakujeme za rozhovor. Súčasťou aktivít portálu IQkids sú rôzne aktivity, počas ktorých organizujeme stretnutia nadaných/talentovaných detí a mládeže so rôznymi ľuďmi, workshopy, exkurzie, atď. Budeme veľmi radi, ak niekedy prídete medzi nás, príp. ak bude možnosť stretnúť sa s „našimi“ deťmi aj u vás v Čechách.
Aj ja sa s IQ kids rád stretnem a prajem všetkým krásne leto. Lúčim sa a dovidenia.

Rozhovor poskytnutý pre IQkids.sk.

Michal Dymek doma
Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK