Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Vyšné Ružbachy sa stali centrom letného logického sústredenia nadaných detí

Štvordňový pobyt žiakov základných škôl pod názvom Logické sústredenie sa uskutočnil začiatkom letných prázdnin.

Nadaných školákov zaujalo množstvo aktivít, rozvoj logického myslenia, riešenie rôznych (i na pohľad nelogických) úloh, výtvarné práce, kúsok slovenčiny i športu. Tak vyzeralo prvé prázdninové stretnutie pod hlavičkou celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Obec Vyšné Ružbachy sa nachádza v okrese Stará Ľubovňa. V obci sa nachádzajú prírodné liečivé minerálne pramene, vhodné na liečenie srdcovocievnych a nervových chorôb. My sme spoznali obec v priebehu niekoľkých dní prechádzkami do blízkych kúpeľov. Tie sa nachádzajú povyše obce. Mali sme možnosť uvidieť najväčšie travertínové jazero na Slovensku – jazierko Kráter, zaujímavú galériu sôch pod otvoreným nebom, termálne pramene vyvierajúce spod liečebného domu Travertín i letné termálne kúpalisko Izabela.
V letnom počasí potešilo denné kúpanie v bazéne Ružbašského dvora, športové aktivity (futbal, stolný tenis, bedminton), slovné hry zamerané na rozvoj komunikácie i prechádzky do blízkeho okolia. Nechýbalo riešenie logických úloh a hlavolamov, práca s inovatívnou stavebnicou LaQ, tvorivé kreslenie, ranné cvičenie či skladanie básní. Zoznamovanie účastníkov, večerné komunity, filmový večer a „rodinná atmosféra“ sprevádzala účastníkov logického sústredenia po celý pobyt.

Prázdninujúci školáci navštívili centrum mesta Sabinov a pozreli si sochu Oscara, ktorá symbolizuje Obchod na korze. Autorom 2,5 metrovej sochy je domáci umelec Juraj Andraščík. Originálny Oscar drží v rukách meč, ten sabinovský drží dôležitý artefakt z filmu - gombík. Film sa natáčal v galantérii na sabinovskom námestí.

V múzeu ľudovej architektúry v Starej Ľubovni zasa spoznali život na dedine v minulosti. Ten bol verejnosti sprístupnený v roku 1985 a v súčasnosti ho tvorí 25 objektov. Dominantou skanzenu je zrubový gréckokatolícky kostolík výchovného obradu z Matysovej. Zaujali aj domčeky, hospodárske objekty, technické stavby, či škola.

Logické sústredenie bolo prvým prázdninovým stretnutím nadaných detí. Aktivity venované nadaným sú súčasťou celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným, ktorej organizátorom je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK