Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Projekt Mladý fotograf zaujal tisícky detí

Voľnočasová aktivita žiakov experimentujúcich s fotografiou a fotoaparátom prerástla vo fascinujúci projekt.

Fotografický krúžok vznikol v roku 2004 v Sabinove a o dva roky neskôr pod názvom foto-poznávací krúžok zaujal (aj) prešovských školákov. Projekt Mladý fotograf s dvanásťročnou tradíciou má za sebou stovky aktivít, tisícky účastníkov a môže sa pýšiť množstvom mladých odchovancov, ktorých práca je ocenená ako na Slovensku, tak aj v zahraničí.

Jeden digitálny fotoaparát a štyridsať členov fotokrúžku, to boli začiatky mladých fotografov. Tie začali na základnej škole na Komenského ulici v Sabinove. Počas dvojročného pôsobenia v Sabinove sa počet mladých fotografov vyšplhal takmer ku stovke. Zásluhou vedenia školy a rodičov žiakov sa rozrástla fotografická technika a uskutočnili sa víkendové fotografovania žiakov v prírode za účelom spoznávania východného Slovenska.

Po dvoch úspešných rokoch začíname novú etapu plnú aktivít, tentokrát v Prešove. Už pod názvom foto-poznávací krúžok fotografujú mladí fotografi zo základných škôl na Šmeralovej a Lesníckej ulici. Začína sa jedinečná (nami vytvorená) celoslovenská internetová súťaž Fotografia očami detí. Výlety, fotografické víkendy, besedy s fotografmi, ale aj výstavy nami vytvorených fotografií prebúdzajú nejedno oko mladých i starších, laikov i profesionálov. Žiakov zaujmú výlety do blízkeho okolia (Jarabina, Stará Ľubovňa, Vyšné Ružbachy, Solivar, Lipovce, Drienica, Sigord), ale aj vzdialenejšej Bratislavy. Veľkou podporou je stretnutie mladých fotografov s Jurajom Jakubiskom, či nakrúcanie reportáže pre televíziu.

Od roku 2010 je projekt mladých fotografov určený žiakom základných škôl a stredných škôl. Projekt Mladý fotograf je súčasťou aktivít Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove. K rôznym regionálnym projektom pribudnú aktivity celoslovenského charakteru. Internetová súťaž Fotografia očami detí, fotosúťaž spojená s výstavou Moja škola, moja trieda, projekt My sme tu doma zameraný na spoznávanie mesta Prešov, projekt Cesta z mesta, každoročné výlety do Bratislavy, neskôr aj Olomouca, Prahy a Štrasburgu. Leto spestrujú fotografické súťaže zamerané na dovolenky mladých fotografov a tzv. FOD campy určené nádejným fotografom. Nechýbajú poznávacie víkendové výlety a napokon aj vlastné projekty. Jedným z nich bol projekt Spoznávame Vysoké Tatry, prostredníctvom ktorého sme strávili desať víkendov v Tatrách. Výletov sa zúčastňujú aj rodičia detí, čo obohatí naše aktivity. Obľúbenými sa stanú športové víkendy i netradičné športy, ktoré zaujmú.

O projekte Mladý fotograf sa učia aj žiaci základných škôl. V učebnici slovenského jazyka pre 8. ročník základnej školy a 3. ročník gymnázií s osemročným štúdiom nájdete v učebnom texte úlohy súvisiace s projektom mladých fotografov a odkaz na portál mladých fotografov.

Od roku 2015 je projekt súčasťou celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Prichádzame s novým projektom Výlety za „päťku“, Spoznávame Prešovský kraj a záujem o aktivity stúpa rok čo rok. Podporujeme mladých fotografov, organizujeme poznávacie výlety, projekty, športové víkendy, fotografické súťaže, workshopy, podporujeme Klub nadaných detí Prešov, Logické sústredenie nadaných žiakov a mnohé ďalšie akcie.

Dvanásťročné pôsobenie projektu mladých fotografov zaujalo množstvo žiakov základných i stredných škôl. Teší nás záujem, napĺňa odhodlanie bývalých našich členov (dnes už dospelých ľudí), ktorí pomáhajú a navštevujú naše akcie doteraz. Mnohí z nich sú už pokročilými amatérskymi fotografmi, ale aj profesionálmi. Sú autormi nádherných fotografií, hudobných klipov i fotografmi vystavujúcimi svoje diela po celom Slovensku.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK