Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Budúci týždeň kontrola nákladiakov a autobusov v celej Európe

V pondelok začne celoeurópska dopravno-bezpečnostná akcia, do ktorej sa zapoja aj policajti na celom území Slovenska.

Organizuje ju medzinárodná stavovská organizácia Tispol, združujúca služby dopravnej polície európskych štátov. Počas jedného týždňa (25.07. - 31.07.2016) sa polícia v celej Európe zameria na dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Cieľom je aj takýmto spôsobom prispieť k bezpečnosti cestnej premávky na európskych cestách.

Dopravní policajti budú počas dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky kontrolovať predovšetkým dodržiavanie povinností vodičov autobusov a nákladných vozidiel. Policajti skontrolujú tachografy, aby nedochádzalo k nezákonnej manipulácii s prístrojmi, kotúčmi alebo kartami vodičov. Pozornosti neujde ani dodržiavanie doby odpočinku, povinných prestávok a predpísané doklady, ktoré sú vodiči nákladných vozidiel a autobusov povinní mať pri sebe. Kontroly budú zamerané aj na technický stav vozidiel, povolené rozmery a hmotnosť, dodržiavanie predpisov pri preprave nebezpečného nákladu alebo odpadu a ich uloženie. Policajti si posvietia aj na povinnosť pripútať sa, a to nie len v osobnom aute, ale aj v autobuse a nákladiakoch, pretože použité bezpečnostné pásy pri dopravnej nehode znižujú riziko následkov na životoch a zdraví. Okrem vodičov autobusov a nákladných vozidiel sa kontrolám nevyhnú ani vodiči ostatných vozidiel, najmä tí, ktorí porušujú pravidlá cestnej premávky.

Letné obdobie je špecifické vysokými horúčavami, preto je veľmi dôležité vyraziť na cesty odpočinutý,  dodržiavať pitný režim a robiť si častejšie prestávky na oddych. Samozrejmosťou pred jazdou by mala byť kontrola technického stavu vozidla, svetiel a pneumatík. Dodržiavaním dopravných predpisov sa účastníci cestnej premávky môžu vyhnúť pokutám, veď v prípade, že je všetko v poriadku, nie je dôvod na ich uloženie.

Takéto kontroly by však nemali byť jediným dôvodom dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Najmä v tomto období je potrebná zvýšená opatrnosť a ohľaduplnosť všetkých účastníkov, aby bola jazda bezpečná a bez následkov na životoch, zdraví alebo majetku.

Mohlo by Vás zaujímať
Dopravno-bezpečnostná akcia
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK