Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Ekologická výstavba drevodomov na Slovensku

Výstavba rodinných domov je z každého pohľadu náročná a komplexná činnosť. Či už sa jedná o technologické postupy, konštrukciu, alebo dizajn je dobré sa v tomto spoľahnúť na profesionálov.

Spoločnosť Vida domy je etablovaná na trhu výstavby montovaných drevostavieb.
Drevo sa ako materiál na výstavbu používa v našich podmienkach odjakživa. Naši predkovia poznali a vedeli pracovať s týmto ekologickým materiálom. Dnešné moderné drevodomy majú na prvý pohľad málo spoločného s pôvodnými drevenicami. Čo však celkom určite ostalo je ekologickosť takéhoto bývania a zároveň aj samotnej výroby drevodomu.

Aký podiel majú drevodomy na celkovej výstavbe vo vyspelej západnej Európe?
Oveľa vyšší ako na Slovensku. U nás sa drevodomy stavajú zatiaľ málo. Ich celkový pomer je len tesne nad desiatimi percentami. Naopak vo vyspelej časti kontinentu je tento podiel výrazne vyšší. Pohybuje sa od štvrtinového podielu v rámci celého Nemecka, cez približne polovičný podiel v Rakúsku a Bavorsku, až po nadpolovičný podiel v severských krajinách ako je Fínsko alebo Nórsko. Máme teda na Slovensku čo dobiehať. Kvalita je ale to podstatné kde nie je možné zľavovať na požiadavkách. Kvalitná elektroinštalácia musí byť základ už samotného projektu. Požadovanú kvalitu musia tiež spĺňať samotné káblové rozvody elektriky, ďalej prepäťové ochrany alebo poistky a zásuvky. V prípade že Vás myšlienka drevodomu zaujala, skúste si preštudovať ich výhody a pozrieť niektoré referenčné stavby. Nakoniec možno rozšírite podiel drevostavieb na Slovensku.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK