Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Bardejovské kúpele sú opäť krajšie - zdobí ich hotel Alžbeta rekonštruovaný v štýle Sisi

Výborným tipom na rodinný výlet v nedeľu 21. augusta sú Bardejovské kúpele.

Dospelí i deti si tu budú môcť vychutnať atmosféru rakúsko-uhorskej monarchie. Na tradičnom ALŽBETÍNSKOM DNI, ktorý sa každoročne koná na počesť pobytu cisárovnej v Bardejovských kúpeľoch v roku 1895, ich pozdravia cisárovná Alžbeta (zvaná Sisi) a cisár František Jozef I (Franz Jozef), ktorí sa budú prechádzať pešo i na koči po areáli kúpeľov. Pospolitý ľud sa však bude môcť s nimi aj vyfotografovať. K dispozícii sú aj spomienkové predmety na cisárovnú a monarchiu. Areál kúpeľov navyše po rekonštrukcii čerstvo zdobí vynovený historický hotel Alžbeta, ktorý nesie meno rakúskej cisárovnej Alžbety a ktorý slávnostne otvoria v piatok 19. augusta.

Ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková k tomu poznamenáva: „Začiatok tohtoročného 13. ročníka Alžbetínskeho dňa je naplánovaný pred kúpeľnou kolonádou v nedeľu 21. augusta. Spomienková slávnosť začne o 14.30 hod. historickým sprievodom cisárovnej Alžbety s manželom cisárom Františkom Jozefom v dobových kostýmoch po areáli Bardejovských kúpeľov. O 15.00 hod. zaznejú slávnostné fanfáry a bude prednesený slávnostný príhovor. O 15.15 hod. nasleduje prednes slávnostnej básne a položenie kvetov k pomníku Alžbety. Nasleduje dobová scénka a dobový tanec. Od 16.00 do 16.30 hod. sú na programe ukážky historického šermu a po ňom promenádny koncert. Večer o 19.00 hod. ukončí slávnostnú spomienku divadelné predstavenie ochotníckeho divadla. Jednou z tradične najobľúbenejších udalostí pre deti je fotografovanie sa s hercami oblečenými v kostýmoch Sisi a Franza Jozefa. Sprievodnými akciami sú: výstava fotografií z príležitosti pobytu kráľovnej Alžbety v priestoroch Kúpeľnej kolonády a predaj spomienkových predmetov a suvenírov k pamiatke Alžbety na recepcii LD Alžbeta.“
Dodáva, že tento rok je atrakciou aj novo zrekonštruovaný hotel Alžbeta, ktorý kúpele slávnostne otvoria v piatok, pred Alžbetínskym dňom. Na prízemí hotela je novozriadená recepcia a zároveň aj pamätná izba cisárovnej Sisi. „Na druhom nadzemnom podlaží sme urobili luxusný apartmán SISI, v ktorom budú klienti tráviť pobyty. Súčasťou stavby bola aj rekonštrukcia podkrovia, kde vzniklo pri zachovaní krovov 26 nových lôžok. Celý projekt sa realizoval pod neustálym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, so zachovaním historického charakteru budovy, vrátane pôvodných materiálov a farieb. Rekonštrukcia trvala od januára tohto roku do júla a vyžiadala si celkové náklady 1,95 mil. EUR, vrátane interiéru. V budúcnosti chceme motív Sisi rozvíjať ďalej, “ zdôrazňuje T. Šatanková.

Čo môžete vidieť v zrekonštruovanom hoteli Alžbeta
Kráľovský apartmán Sisi, ktorý budú kúpele ponúkať v rámci rôznych kúpeľných pobytov. Vybavený je masívnym nábytkom. Má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu, veľkú terasu a je vybavený masívnym talianskym štýlovým nábytkom. Priestranná terasa je vybavená štýlovým sedením a lehátkami s prekrásnym výhľadom na centrálny park so sochou Sisi a celé Bardejovské Kúpele.
Muzeálny apartmán Sisi s možnosťou návštevy za poplatok má spomienkovú miestnosť s výberom fotografií a obrazov Sisi, vybavený je masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu. Sú v ňom vitríny s replikami pamätníka Sisi, veľkňazského prsteňa, ktorý darovala bardejovskému prepoštovi, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas svojho pobytu v kúpeľoch, atď.
Vstupné priestory hotela Alžbeta sú vybavené masívnym štýlovým nábytkom a replikami obrazov Franza Xavera-Winterhaltera - "Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme" a "Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami". Na recepcii je možnosť zapožičania literatúry s tematikou Sisi, jej rodiny, jej pobytu v Bardejovských Kúpeľoch ("Sisi - kútik"). Možno tu kúpiť rôzne suveníry a spomienkové predmety "Sisi - shop" ako sú napr. pamätné mince, replika sochy - pamätníka, ktorý je umiestnený v parku, Swarovského šperky ("hviezdy"), bižutéria,  medailóniky, replika pohára, z ktorého pila, fialkové cukríky, ktoré Sisi milovala, vejáriky a iné drobné suveníry, či prospekty.

O pobyte Sisi v Bardejovských kúpeľoch
 Cisárovná Sisi prišla do Bardejovských kúpeľov ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v budove Deák, ktorá v súčasnosti nesie meno Alžbeta. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe s krásnym výhľadom na kúpeľný areál, ktorá má dnes číslo 218. Prišla si sem liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a dokonca navštívila aj mesto Bardejov.

Bardejovské kúpele patrili koncom 19. storočia k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského, vedeckého a kultúrneho života a v neposlednom rade príslušníkov vysokej šľachty. Vrcholnou udalosťou sezóny roku 1895 bola návšteva a následný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety, ktorá tu strávila plné tri týždne a odchádzala uzdravená, spokojná, telesne i duševne vyrovnaná a posilnená.

Bardejovské kúpele patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Prvá písomná zmienka o kúpeľoch pochádza už z roku 1247, väčší rozmach v nastal v prvej polovici 18. storočia. V šesťdesiatych rokoch 18. storočia pribudli prvé murované budovy a to je považované za oficiálny vznik kúpeľov. V kúpeľoch pobýval aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleona (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK