Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Krajší život medzi blokmi

Zasadením stromu bola dnes slávnostne ukončená revitalizácia vnútrobloku na Zápotockého ulici. Okrem 67-tisícovej vlastnej investície mesta Prešov k jeho skrášleniu pomohol aj päťtisícový grant z Fondu Prvej stavebnej sporiteľne.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová a Imrich Béreš, predseda predstavenstva PSS, a.s. dnes spoločne zasadili jeden zo šiestich stromov, ktoré dotvoria upravený priestor vnútrobloku na Zápotockého ulici. Na skrášlenie priestoru mesto pritom využilo päťtisícový grand, ktorý získalo z Fondu Prvej stavebnej sporiteľne.

„Našim cieľom je skrášľovať verejné priestranstvá na sídliskách, priamo pod oknami Prešovčanov, aby sa cítili nielen príjemne na oko, ale i bezpečne a aby mesto naďalej vytváralo podmienky pre krajší sídliskový život, “ uviedla Andrea Turčanová a dodala, že záverečná úprava vnútrobloku je vyvrcholením niekoľkých etáp prác, na ktorých sa podieľali odborné útvary úradu.

„Grantový program zameraný na revitalizáciu vnútroblokov a verejných priestorov obytných zón sme tento rok spustili prvý raz a myslím si, že už teraz ho môžeme vyhodnotiť ako veľmi úspešný. Sme radi, že takýmto spôsobom sme mohli podporiť aj Prešov – jedno z najkrajších miest východného Slovenska, ktoré si rozhodne zaslúži našu pozornosť, “ uviedol predseda predstavenstva PSS, a.s. Imrich Béreš.

Pomocou vlaňajšej a tohtoročnej investícii mesta v celkovom objeme takmer 67 000 eur obyvatelia získali zrekonštruovanú prístupovú komunikáciu pred obytným domom č. 19 - 21, odstavnú plochu pre autá a bolo tiež vybudované aj dovtedy absentujúce verejné osvetlenie. Bolo tiež vytvorené aj cestné prepojenie s ulicou Tarasa Ševčenka príslušné dopravné značenie, zrevitalizovali sa trávnaté plochy, preložené boli telekomunikačné a elektrické káble do chráničiek a opravili sa tiež sušiaky bielizne.

Úspešné ukončenie tohto projektu je pre mesto Prešov zároveň aj podnetom. „Máme už vytipované ďalšie vnútrobloky, ktoré by Prešovčanom mohli aj vďake takejto grantovej spolupráci skrášliť sídliskové časti v krátkej dobe, “ pripomenula primátorka.

Grantový program Prvej stavebnej sporiteľne, a.s. je určený na podporu revitalizácie verejných priestranstiev a vnútroblokov v obytných zónach a vznikol v spolupráci s Úniou miest Slovenska. Mesto Prešov bolo úspešné aj vzhľadom na to, že riešilo tento vnútroblok komplexne, a že väčšina okolitých budov je už po rekonštrukcii.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK