Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Nadaní štvrtáci ocenení kalkulačkami

Nadaní štvrtáci z Prešova obľubujú matematiku. Tvrdia, že je úžasná a s číslami sa vedia hrať.

Každoročné úspechy v matematických súťažiach, riešenia hlavolamov, rébusov i logických úloh im prinieslo dar celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. S heslom „kalkulačka pre každého žiaka“ boli štvrtáci ocenení pri príležitosti Medzinárodného dňa finančnej gramotnosti.

Intelektovo nadaní štvrtáci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove majú matematiku radi. Dôkazom sú aktivity, ktoré doposiaľ uskutočnili od 1. ročníka: finančná gramotnosť v praxi – nakupovanie na trhu, vytvorenie matematickej reťaze, riešenie úloh zameraných na matematický – logický a priestorový úsudok, logická olympiáda, logické sústredenie IQáčik, či testy projektu FortIQ. Na vyučovaní nechýbajú každoročne alternatívne učebnice a pracovné zošity a výnimkou nie sú ani pracovné listy, ktorých už bolo (a bude) neúrekom.
To všetko so sebou nesie „plody úspechu“, ktorými sú popredné miesta v rôznych regionálnych i celoslovenských súťažiach. A že to s matematikou myslia štvrtáci vážne, dokážu aj v novom školskom roku. Projekt finančnej gramotnosti predstavia prostredníctvom reálneho obchodu, ktorý už čoskoro vytvoria v priestoroch svojej triedy. Veľké skúsenosti s finančným plánovaním majú z minuloročného plánovania rozpočtu, kde v skupinkách ministerstiev pripravovali rozpočet podľa svojich predstáv.

Veríme, že kalkulačky pre štvrtákov napomôžu pri riešení rôznych úloh, s ktorými sa v priebehu školského roka stretnú. Celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným združuje dvadsať projektov určených nadaným a talentovaných žiakom základných a stredných škôl a každoročne podporuje výchovu a vzdelávanie. Iniciatíva je projektom Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK