Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Spieva celá rodina 2016

Okresná organizácia Únie žien Slovenska v Prešove , DJZ – útvar osvetovej činnosti a Park kultúry a oddychu v Prešove uskutočnili okresnú súťaž v speve ľudových piesní „SPIEVA CELÁ RODINA“, ktorá sa konala 6. septembra 2016 v sále Parku kultúry a oddychu v Prešove.

Na úvod sa prítomným súťažiacim a 60 divákom prihovorila predsedníčka OO ÚŽS v Prešove p. Anna Janigová. Moderátorkou podujatia bola PhDr. Dagmar Rusnáková z DJZ – ÚOČ v Prešove.

Súťaže sa zúčastnilo 7 rodín z 5 obcí ( Veľký Šariš, Petrovany, Drienov, Župčany a Podhradík) prešovského okresu, t.j. 26 účinkujúcich.

Výkony súťažiacich posudzovala odborná porota v tomto zložení: predsedníčka poroty PhDr. Eva Chlapečková – Odbor kultúry PSK, členmi Mgr. Slávka Jurková – riaditeľka Domu Matice Slovenskej a Mgr. Michal Kišeľák – DJZ – útvar osvetovej činnosti v Prešove.

Tento ročník prekvapil vyššou kvalitou aj kvantitou, o čom svedčí počet prihlásených rodín. Je potrebné venovať veľkú pozornosť pri výbere hudobného materiálu, ktorý by mal reprezentovať miestny repertoár tradičného folklóru. Veľmi kladne porota hodnotila aj účasť najmladšej generácie, čo je dobrým predpokladom pre uchovanie a šírenie ľudovej piesne v šarišskom regióne. Súťaž splnila svoje poslanie a vytvorila priestor pre prezentáciu a konfrontáciu sólistov i v speve ľudových piesní.

Po súťažnej časti sa predstavila Spevácka skupina Javorina z Malého Šariša, ktorá vhodne vyplnila svojim vystúpením čas, počas ktorého sa rozhodovalo o udelení pásiem súťažiacim rodinám.

Všetkým rodinám boli odovzdané diplomy a vecné ceny.

Výsledky:
Zlaté pásmo:
rodina Kriva, Petrovany, Babuščákova, Župčany

Strieborné pásmo:
rodina Tkáčova, Petrovany, Ňachajova, Podhradík

Bronzové pásmo:
rodina Očkovičova, Veľký Šariš, Cvikova, Drienov, Demekova, Drienov

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK