Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Každá biela pastelka znamená pomoc zrakovo postihnutým

Verejnú zbierku Biela pastelka organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska už od roku 2002.

Jej cieľom je získať finančné prostriedky na podporu aktivít pomáhajúcich nevidiacim a slabozrakým ľuďom začleniť sa do normálneho života. Aj vďaka nim sa môžu bezplatne zúčastniť na špeciálnych rehabilitačných programoch zameraných na výcvik samostatnej chôdze s bielou palicou, starostlivosť o domácnosť, čítanie Braillovho písma či prácu s informačno-komunikačnými technológiami. V neposlednom rade je to aj osvetová činnosť- ÚNSS sa usiluje upozorňovať verejnosť na problémy nevidiacich a slabozrakých ľudí, oboznamovať ich s možnosťami ich riešenia a získavať ich podporu.
Verejná zbierka sa tohto roku začala 15. júna a potrvá do 31. decembra. Počas septembrových hlavných zbierkových dní, ktoré pripadnú na 23. a 24. , zaplní ulice 300 miest a obcí celého Slovenska takmer 3500 dobrovoľníkov v bielych tričkách s logom Bielej pastelky a nápisom v Braillovom písme s pokladničkami s identifikačnými znakmi zbierky v rukách. Darcom budú ponúkať biele spinky ako symbolické poďakovanie za dobrovoľný príspevok. Do 31. decembra bude možné prispieť na účet verejnej zbierky SK11 3100 0000 0040 3001 6204, zaslaním SMS správy v hodnote 2 € na číslo 820 alebo online cez novú stránku www.bielapastelka.sk.

Matej Tóth chodí za tých, ktorí to potrebujú

Kampaň verejnej zbierky Biela pastelka 2016 sa ponesie v duchu prepojenia chôdze ako športovej disciplíny a chôdze nevidiacich s bielou palicou. Ambasádorom tohto ročníka sa totiž stal Matej Tóth, olympisky víťaz, majster sveta v chôdzi a reprezentant SR v ľahkej atletike. Jej vyvrcholením bude pokus o zápis do Slovenskej knihy rekordov, a to zapojením sa čo najväčšieho počtu ľudí do chôdze s týmto symbolom nevidiacich na trati dlhej rovných 15 metrov. Presne toľko rokov totiž oslavuje jubilujúca Biela pastelka. Túto skúšku svojej odvahy môže v Prešove na Hlavnej ulici od 10:00 do 17:00 absolvovať počas hlavného dňa zbierky, v piatok 23.9. , každý. Informačné stánky vám však umožnia nahliadnuť do sveta zrakovo postihnutých ešte hlbšie- budete si môcť niečo napísať v Braillovom písme, porozhliadnuť sa okolo seba s okuliarmi simulujúcimi rôzne druhy zrakového postihnutia, na hmatových či ozvučených hodinkách zistiť, koľko je hodín, ale aj vyskúšať si rôzne hry, pri ktorých zrakovo postihnuté deti trávia voľné chvíle - od zvukového pexesa cez karty označené Braillovým písmom až po hmatové šachy či Človeče, nehnevaj sa! Navyše, počas celého dňa budete mať možnosť odovzdať svoje staré nepoužívané okuliare a pomôcť tak ľuďom z krajín tretieho sveta.

Za akúkoľvek pomoc vám ďakujeme

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK