Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Školáci si pripomenuli veľkého herca – Františka Filipovského

Žiaci v Prešove sa učia a spoznávajú životy slávnych osobností prostredníctvom ranných komunít.

Posledný deň týždňa venujú časť vyučovania osobnostiam, ktoré zmenili svet. Zaujímavému príbehu zo života českého herca Františka Filipovského načúvali školáci na rannom stretnutí a nechýbali ani ukážky z tvorby nezabudnuteľného komika. Ten by sa bol v týchto dňoch dožil 109 rokov!

František Filipovský sa narodil 23. septembra 1907 v Přelouči neďaleko Pardubíc. Od detstva hral na rôzne hudobné nástroje a spieval v kostole. Neskôr vystupoval na rôznych študentských predstaveniach. Dráhu profesionálneho herca odštartoval už ako 24 ročný v Osvobozeném divadle. Pôsobil na scéne Švandovho divadla, v žižkovskom Moderním divadle, divadle Uranie a napokon v Národnom divadle v Prahe. Hosťoval v divadlách Semafor a Viola.

Jeho bohatá filmová kariéra odštartovala už počas študentských čias v dráme Pred maturitou z roku 1932. František Filipovský hral v stovkách filmov, z ktorých sme si spomenuli aspoň tie určené pre deti a mládež. Čapkovy povídky, Císařův pekař a pekařův císař, Divotvorný klobouk, Čert a Káča, Dívka na koštěti, O ševci Matějovi, Princ a Večernice, Veselé Vánoce přejí chobotnice, a  seriály Arabela, Arabela se vrací, Lucie, postrach ulice, či Pan Tau. Stvárnil role, ktoré dokázali rozosmiať i zamyslieť sa.

Filipovský zaznamenal vďaka znamenitému hlasu úspech aj za mikrofónom. V rozhlase to bolo čítanie románu Bylo nás pět, na poli dabingu zasa Žandár zo Sr. Tropez a „nekompromisný“ komisár Juvea. Všetko v podaní hviezdy filmového neba – Louis de Funés a nezabudnuteľnému dabingu Filipovského, ktorého za tento výkon pochválil aj samotný Funés!

V priebehu rannej komunity zaznel príbeh zo života Františka Filipovského, no žiakov zaujalo aj rozprávanie z vystúpenia tejto českej hereckej legendy v Prešove, ktoré priblížil triedny učiteľ, a ako dieťa sa s talentovaným hercom mal možnosť stretnúť zoči voči osobne. Nádherné spomienky i prejav veľkého talentu herca sme spoznali prostredníctvom ukážok filmov. Tie pobavili.
Spomienku na Filipovského umocnili kresby herca očami prešovských nadaných detí. Veľká poklona úžasnému životu pre človeka, ktorý sám nezištne spríjemnil životy iným.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK