PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/15989/vychutnajte_si_pobyt_vbardejovskych_kupeloch_vkozi_cisarovnej.html

Vychutnajte si pobyt v Bardejovských kúpeľoch v koži cisárovnej

Len 96 eur na deň zaplatíte za apartmán cisárovnej Sisi v novootvorenom zrekonštruovanom hoteli Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch, ak sa v ňom ubytujete sama.

V prípade, že sa rozhodnete vychutnať si ho vo dvojici, vyjde vás to na 81 eur denne za každého. Lákavé štartovacie ceny zahŕňajú pobyt v luxusnom, dobovo zariadenom, dvojizbovom apartmáne, kde bývala rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta (zvaná Sisi) počas svojho liečebného pobytu v Bardejovských kúpeľoch v roku 1895. K apartmánu prislúcha aj veľká terasa priamo nad vchodom do hotela, z ktorého je úžasný výhľad na celé kúpele. Na terase sa môžete aj slniť, či len tak polihovať na ležadlách.

„Len 19. augusta tohto roku sme slávnostne otvorili po kompletnej rekonštrukcii historický hotel Alžbeta a už je o pobyt v ňom obrovský záujem. Prispeli k tomu aj štartovacie ceny za ubytovanie, ktoré však dlho neudržíme. Výhodné ceny zahŕňajú nielen ubytovanie, ale aj stravovanie formou švédskych stolov, procedúry a bezplatný každodenný vstup do wellness centra v hoteli Ozón. Alžbeta je s Ozónom a balneocentrom prepojená spojovacou chodbou, takže hostia môžu pohodlne v papučkách absolvovať všetky procedúry. Zvlášť výhodné je to v zime, kedy sa nemusia s mokrou hlavou pohybovať vonku. Hotel Alžbeta bude slúžiť nielen samoplatcom, ale aj pacientom, ktorí k nám prídu na poukaz od zdravotnej poisťovne. Na svoje si tu však prídu hlavne milovníci histórie a ctitelia Sisi, “ povedala T. Šatanková.

Dodala, že kráľovský apartmán Sisi má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC, samostatnú kúpeľňu a veľkú terasu. Vybavený je masívnym talianskym štýlovým nábytkom s manželskou posteľou, kozmetickým stolíkom, písacím stolíkom, stoličkou a pod. Televízor je v spálni, aj v obývacej časti. Na DVD-prehrávači si môže návštevník pozrieť DVD – „Sisi - mladá cisárovná“ s Romy Schneider (1. -3. časť) a hudobné CD s hudbou z tejto trilógie. Priestranná terasa je vybavená štýlovým sedením a ležadlami s prekrásnym výhľadom na centrálny park so sochou Sisi a celé Bardejovské Kúpele.

Na prízemí, hneď vedľa recepcie si hostia môžu (za poplatok) pozrieť muzeálny apartmán Sisi. Uvidia tu spomienkovú miestnosť s výberom fotografií a obrazov Sisi. Vybavená je masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu. Je tu diván, stolík, leňoška a podnožka, stoličky, písací stolík, kozmetický stolík, nástenné zrkadlo,  kozmetický inventár (kefy, dózy, lavór, džbán), kútik s cvičebným náradím - repliky (hrazda, rebrina, cvičebné kruhy). Vo vitrínach sú repliky originálov - pamätníka Sisi, ktorý je umiestnený v parku pred hotelom Alžbeta, veľkňazského prsteňa, ktorý darovala bardejovskému prepoštovi, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas svojho pobytu v kúpeľoch. Okrem toho sú v muzeálnom apartmáne informačné textové panely o Sisi a jej pobyte v Bardejovských kúpeľoch a replika obľúbeného obrazu cisára Františka Jozefa I.  - Franz Xaver-Winterhaltera „Sisi s rozpustenými vlasmi“. Každý návštevník Muzeálneho apartmánu dostane aj brožúrku „Sisi v Bardejovských Kúpeľoch“.

Vstupné priestory hotela Alžbeta sú tiež vybavené masívnym štýlovým nábytkom s replikami obrazov Franza Xavera-Winterhaltera – „Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme“ a „Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami“. Na recepcii si návštevníci môžu požičať literatúru s tematikou Sisi, jej rodiny, či jej pobytu v Bardejovských kúpeľoch („Sisi – kútik“). Na recepcii si môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety ako pamätné mince, či repliku sochy - pamätníka, ktorý je umiestnený v parku, Swarovského šperky („hviezdy“), bižutériu,  medailóniky, repliku pohára, z ktorého pila, fialkové cukríky, ktoré Sisi milovala, vejáriky a iné drobné suveníry. K dispozícii je aj prospekt „Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Elizabeth Bavorská – Sisi“.

Rekonštrukcia trojhviezdičkového hotela Alžbeta trvala od januára tohto roka do júla a vyžiadala si celkové náklady 1,95 mil. eur, vrátane interiéru. Projekt sa realizoval pod neustálym dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove, aby bol čo najviac zachovaný historický charakter budovy, vrátane pôvodných materiálov a farieb. Základom zachovanej farebnosti Alžbety boli pôvodné farby žltá a okrová. Všade sa použili prírodné materiály, podlahy a okná sú vymenené za nové drevené. Kúpele pritom spolupracovali s akademickým sochárom, ktorý urobil odliatky na zachovanie pôvodných štruktúr a detailov. Súčasťou stavby bola aj rekonštrukcia podkrovia, kde vzniklo pri zachovaní krovov 26 nových lôžok. V zrekonštruovanom hoteli pribudol aj výťah, ktorý doteraz chýbal.

Alžbeta je už druhým hotelom, ktorý v kúpeľoch v tomto roku po rekonštrukcii otvorili. V januári 2016 to bol štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander, ktorý vznikol komplexnou prestavbou bývalého hotela Minerál za približne 6,6 mil. eur. Podľa dostupných údajov je Alexander, na východ od Vysokých Tatier, najväčším kongresovým hotelom v Prešovskom kraji. Jeho kapacita je až 300 kongresových miest v 3 variabilných riešeniach. Hotel Alexander ponúka ubytovanie v 75 luxusne zariadených izbách. Bardejovské kúpele majú v areáli mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú aj architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Najkrajšou budovou kúpeľov je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný. Rekonštrukcia čaká aj na ďalší historický hotel zo začiatku 20. storočia, ktorý naposledy niesol meno Dukla.

Hotel Alžbeta bol postavený v 19. storočí a pôvodne sa volal Deák. V roku 1895 v ňom bola počas svojej trojtýždňovej liečby v Bardejovských kúpeľoch ubytovaná cisárovná Alžbeta, nazývaná Sisi, manželka Františka Jozefa I. Cisárovná Sisi prišla do Bardejovských kúpeľov ako päťdesiatosemročná 1. júla 1895 a zotrvala tu do 22. júla. Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod. Prišla si sem liečiť nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý tragicky zahynul. Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo, ktorý sa dnes na jej počesť volá prameň Alžbeta. Okrem liečebných procedúr si vychutnávala počas pobytu v Bardejovských kúpeľoch aj krásy okolitej prírody a navštívila aj mesto Bardejov.

 
29.9.2016 | Autor: Štefan Kuča | Tip na výlet | čítané: 3666 krát