Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Na co še bavia našo „slovenske“ dzeci

Nárečia sú oporami spisovného jazyka. Učia nás vidieť, obdivovať a ctiť. Každá dedina by mala mať odložený svoj kroj, pamätať na ľudovú tvorbu a zabúdať netreba ani na svojich žiakov, učiť ich našej nádhernej histórii.

Na slovnú zásobu bohaté šarišské nárečie sa stalo stredobodom pozornosti žiakov základných škôl, ktorí sa stretávajú v Klube nadaných detí Prešov.

Čo čítajú a ako sa hrajú naše deti? Odpoveď na túto otázku zaujme. Tá dnešná odpoveď sa podstatne líši od tých spred desiatich, dvadsiatich, či tridsiatich rokov. Život na dedinách i informácie o ľudovej tvorbe, detských hrách, folklóre a nárečí zaujali a priniesli nové obohacujúce poznanie.

Šarišsko-slovenský slovník spoznali členovia Klubu nadaných detí formou úvodného kvízu. Aj keď väčšinu šarišských slov zvládli školáci bez problémov, na rad prišli aj tie menej známe. bigľajz, kalap, fertucha, drabina, fanta, ancuk, bugiľar, či gris a množstvo ďalších slov ...

Detské hry v šarišskom nárečí zabavili a priniesli osvieženie v podobe smiechu a radosti. Vičitovaňe s paľicu, na mašinu – na vlak, rucaňe paľicoch do luftu, na šeptaňe a iné. Miestami pomoc s prekladom, ale predsa úspešne a hlavne už so spomínaným úsmevom. Inšpiráciou pre „dzecke hri a zabaviska“ bola kniha s rovnomerným názvom od legendy folklórneho neba Jána Lazoríka.
Katedrály krásy v podobe krojov zaujali taktiež. Tie si už samostatne vyzdobili členovia Klubu nadaných detí. Pobavení, plní radosti, zábavy, oddychu i nových vedomostí odchádzali všetci na víkend s nárečím na perách.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK