Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Budovanie obchodných partnerstiev

Podpora podnikania, miestneho obchodu a výmena obchodných kontaktov je jednou z oblastí znovuobnovených partnerských vzťahov Prešova a Nyíregyházy.

K tomuto cieľu smerovalo aj Maďarsko-slovenské hospodárske fórum na pôde Obchodnej a priemyselnej komory župy Szabolcs-Szatmár-Bereg, kde sa stretli predstavitelia oboch partnerských miest, zástupcovia obchodných komôr, ale i slovenskí a maďarskí podnikatelia, budúci potenciálni obchodní partneri.

Partnerstvo sa najľahšie buduje v oblasti kultúry a športu, avšak mestá Prešov a Nyíregyháza pri znovuobnovených partnerských vzťahoch idú ďalej, a to do spolupráce v oblasti obchodu a podnikania. „Šport a kultúru máme za sebou, preto ideme ďalej, “ povedal pri otvorení hospodárskeho fóra s nadšením primátor Nyíregyházy Ferenc Kovács, ktorý ocenil novú podobu spolupráce s Prešovom. S primátorkou metropoly Šariša Andreou Turčanovou sa zhodli na tom, že ide o proces, ktorý spoločne začali a obe samosprávy urobia maximum, aby sa tento nastavený trend partnerstva nezastavil.

Obchodný radca z veľvyslanectva SR v Budapešti Milan Kurucz zdôraznil, že týmto fórom sa pridal „hospodársky kamienok“ do úspešných slovensko-maďarských vzťahov, ktorých sme v poslednom období svedkami, keďže naše štáty sú vzájomne jednými z najdôležitejších partnerov exportu v rozmedzí 7-8 miliárd eur ročne. „Zceľujeme vzťahy, ktorých predpoklady sa vytvorili na vrcholovej úrovni, “ povedal vo svojom príspevku o vývoji slovensko-maďarských obchodných vzťahov, kde zdôraznil dôležitosť aktivít na úrovni menších regionálnych celkov. Ako pozitívny predpoklad označil M. Kurucz dynamický rast a podobu oboch ekonomík, ktoré vytvárajú dobré šance úspešnej spolupráce i blízkosť, ktorá umožňuje najjednoduchšie získať nových obchodných partnerov.

Na fóre bola odprezentovaná aj činnosť a možnosti obchodných a priemyselných komôr z tamojšej župy, komory z Košíc a Prešova, po ktorých bol vytvorený priestor na vzájomnú konzultáciu s podnikateľmi, výmenu kontaktov i diskusie o podobe možných obchodných partnerstiev. Prostredníctvom Soni Jelinkovej z budapeštianskej pobočky Slovenskej agentúry cestovného ruchu sa účastníci fóra dozvedeli aj o turistickej ponuke Slovenska a zástupca nyíregyházskeho primátora Attila Ulrich predstavil diskutované témy z pohľadu Nyíregyházy, sídla Szabolcs-Szátmar-Beregskej župy.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK