Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Balančný chodník pre hendikepovaných CSS Slnečný dom otvorilo Záhradu zdravia

V Centre sociálnych služieb na Važeckej ulici v Prešove pribudol od stredy 5. októbra nová multisektorová a multisenzorická Záhrada zdravia.

Prebudovaný a zmodernizovaný exteriér má vytvoriť väčší priestor pre kreativitu i sebarealizáciu hendikepovaných klientov.

„Záhrada je výsledkom nášho prístupu a snaženia o vytvorenie podporného prostredia, v ktorej sa naši klienti budú naplno realizovať a osobnostne rásť. Vytváraním príjemného a inšpirujúceho miesta s užitočnými a zaujímavými činnosťami chceme podporiť aj ich samostatnosť a sociálnu integráciu, “ informovala riaditeľka CSS Anna Suchá.

Záhrada obsahuje viac odpočinkových zón so sedením, altánok a kryté pódium s kozubom spojené s mobilným sedením, drevený domček pre drevársku dielňu, trojsedačkovú hojdačku, ale aj lavičky, bylinkovú záhradu, fontánu, skalku, trampolínu či posilňovňu pod holým nebom.

„Spájame cvičenie na posilňovacích strojoch s pobytom vonku na čerstvom vzduchu. Pre našich klientov je dôležité eliminovať napätie a naopak viac prežívať radosť z pohybu, “ dodala riaditeľka. Špeciálnym bonusom je aj balančný chodník. Účinok chôdze na boso po rôznych druhoch povrchov spočíva v stimulácii nervových zakončení chodidla a následnej reflexnej reakcii svalov celého tela. Aktivita pozitívne vplýva na udržiavanie kĺbovej stability a balančnej funkcie organizmu.

Podľa riaditeľky zariadenia, ktoré momentálne navštevuje 27 detí a mladých ľudí s rôznymi stupňami postihnutia, multisenzorická záhrada prinesie so sebou aj celkom nové možnosti liečebných i relaxačných techník. „Vytvorili sme priestor pre nové terapie ako pestovateľské práce, herbárstvo, práca s drevom, bylinkárstvo. Zároveň sme rozšírili možnosti pre existujúce terapie, a to pre dramatoterapiu, relaxačné techniky a street arteterapy, “ dodala Suchá.

Vybudovanie Záhrady zdravia stálo takmer 20 000 eur. Na jej realizácii sa podieľali Prešovský samosprávny kraj, ktorý prispel sumou takmer 9 950 eur a OZ Vánok, ktoré získalo na exteriérové fitnes stroje 55 % dotáciu v rámci projektu Fit park pre všetky generácie. Pomohli aj prostriedky sponzorov i darcov a pri samotnom budovaní moderného areálu i dobrovoľníci.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK