Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Všetko najlepšie Pán Spisovateľ

„HU! Dnes v noci v čiernom vreci ukradne ťa kmín“, začal prvotinou v slovenskej poézii pod názvom Hra pre tvoje modré oči (1959).

Prvé básne uverejňoval už počas stredoškolského štúdia, ďalšie pribudli na vysokej škole, keď pôsobil ako redaktor vo vydavateľstve Mladé letá. Spisovateľ, prozaik, dramatik a prekladateľ Ľubomír Feldek slávi osemdesiate narodeniny. A prešovské nadané deti spoznali tvorbu Pána Spisovateľa počas októbrovej rannej komunity.

Po úspešnom „cirkuse zelenín“ nasledovalo zatúlané klbko vlny, ktoré k sebe privedie dve osamelé ľudské bytosti. To predstavil v básnickej knižke Telefón. Model folklórnej rozprávky prezentoval v rozprávke Zelené jelene. Hluchú babku a maličkého vnúčika zasa v básnickej rozprávke O hluchej babke a vnúčikovi Zlatúšikovi. Nasledovali nemenej úspešné diela: Hlava, ktorú som mal vtedy a básnické knihy Stratený zverinec, Kuchárska kniha pre deti a Veselý album zvierat. Rozprávkové cykly „farebných rozprávok“ predstavil pod názvom Modrá kniha rozprávok, Zelená kniha rozprávok, Veľká kniha slovenských rozprávok, Modrozelená kniha rozprávok, či Čiernobiela kniha rozprávok. A to sme ešte nespomenuli dramatickú tvorbu pre deti, ktorá je plná hry s textom, predstavivosti a tvorivej aktivity. Bábkové hry Botafogo, Perinbaba, Hurvínkovo okno, Dnes vám hráme v zlatom chráme a mnohé ďalšie. To všetko žiakov zaujalo. No najviac snehová Perinbaba, ktorej filmový scenár napísal Ľubomír Feldek.

Úžasné diela sme si predstavili čítaním. Ako inak sa dajú priblížiť príbehy, slovné hračky, bohatá predstavivosť a fantázia, ktoré spisovateľ núka detskému čitateľovi. Dozvedeli sme sa prečo Modrá kniha rozprávok je práve modrou. Zavítali sme do „cirkusu zelenín“, telefonovali tak, aby bolo dobre na oboch stranách a nezabudli ani na Perinbabu, ktorú nám takmer pripomínalo počasie za oknami triedy.

Nie nadarmo sa vraví, že kniha je najlepším priateľom človeka. Tá nás dokáže preniesť v čase, rozpútať myšlienky, vytvoriť rôzne obrazy a pritom sme vždy na „zemi“. Veľká vďaka za každé slovo a každý riadok Majstre, lebo vaše knihy pomáhajú deťom rásť. A neraz sa k nim vracajú aj ako dospelí, vo svete plnom zhonu. Všetko najlepšie k narodeninám!

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK