Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Úžasné spomienky starých rodičov

Kampaň za ustanovenie sviatku starých rodičov sa začala v roku 1970, no oficiálne bol vyhlásený v roku 1978.

Deň je príležitosťou ukázať lásku, poďakovať za pomocnú ruku a životné múdrosti. Sviatok starých rodičov si štvrtáci pripomenuli na vyučovaní, počas návštevy starých rodičov nášho spolužiaka Janíka, Oľgy a Michala Džupinových.

Vzácni hostia prišli medzi nás vo vynikajúcej nálade. Pani Oľga Džupinová previedla žiakov svojim nádherným životom. Spomienky oživili školské časy, nástup do zamestnania, či najlepšia kamarátka s ktorou sa navštevujú doteraz. Nemenej zaujímavou bola jej práca na matrike. Vykonávanie zápisov bola a je dôležitá a zodpovedná práca. Uznajte sami: narodenia, manželstvá, úmrtia, úradné výpisy, rôzne žiadosti, rodné čísla, oznámenia a vydávanie matričných dokladov. Náročná práca, ktorej výkon si vyžadoval spoľahlivosť a dôraz. V dôchodku si hrdá stará mama dopraje oddych pri varení a pečení, či pri aktívnom športovom odpočinku - nenáročnom chodení s paličkami nordic walking. Dozvedeli sme sa aj to, že ľudová hudba spočiatku nepatrila medzi jej obľúbené melódie, no neskôr jej zasvätila svoj život a začala sa venovať tancu.

Starý otec Michal Džupin začal spomienkou na ťažké časy, ktoré zažil počas detstva. Spomienky na vojnu zanechali stopy, ktoré len ťažko zmiernia slová. No aj napriek neradostným situáciám počas vojny vyrozprával žiakom príhodu o „mokrej cestičke do školy“. Veselá príhoda vykúzlila úsmev na perách nejednému žiakovi. Neskôr sa po ukončení štúdia stal z pána Michala na slovo vzatý tanečník. Svoj život zasvätil ľudovému súboru PUĽS, s ktorým navštívil celý svet, uznajte sami: Francúzsko, Rusko, východné Nemecko, Holandsko, Juhoslávia, Amerika, Švajčiarsko, Poľsko, Rakúsko, západné Nemecko, Spojené kráľovstvo, Bulharsko, Taliansko i Kanada. Tanečné umenie sme si predstavili formou filmového dokumentu, a bolo sa na čo pozerať.

Nádherne strávený čas so starými rodičmi Janíka Robu spríjemnili chutné buchty. Tie napiekla znamenitá kuchárka, pani Oľga.

Srdečne ďakujeme za návštevu v triede medzi nami. Veľmi sme sa potešili a radi spoznali životy starých rodičov. Tie boli iné ako súčasnosť, keď máme takmer všetko, čo by sme chceli. Život v minulosti bol iste ťažší ako ten terajší, bez tabletov a počítačov, ale o to viac strávený v kruhu známych, priateľov a rodiny. Želáme všetko najlepšie,  veľa zdravia a spokojnosti!

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK