Streda, 24. apríl 2024
Meniny má Juraj | zajtra Marek

Najčastejšie príčiny nehôd, obete a výzva polície

Každý deň dochádza na cestách k vážnym dopravným nehodám, neraz aj smrteľným. Ich obeťami sú často najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky, chodci.

Príčinou mnohých tragických nehôd je ich nedostatočná viditeľnosť.  Najmä v tomto období čoraz častejšie zohráva u nich svoju úlohu alkohol. Za posledné tri roky spomedzi štyroch najčastejších príčin dopravných nehôd tvoria najvyšší podiel opití chodci. Kritické mesiace sú september, október, november. Rizikové mesiace sú ešte pred nami. Budú také aj tento rok alebo sa stane zázrak? Policajné štatistiky nie sú fámy. Čísla hovoria za všetko.

Za chyby sa platí, na cestách je tou chybou „byť neviditeľný“.

Chodci musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky nielen mimo obce, ale aj v obci. Nepodceňte túto povinnosť, ktorá je predovšetkým vo vašom záujme. Inak sa môže stať, že na vás budú blízky už len spomínať.
predvídať - sledujte premávku,
ako cez cestu - prechádzajte cez cestu na miestach na to určených,
opatrnosť - vyhýbajte sa rizikovým úsekom, nepreliezajte zábradlia a neriskujte
kam reflexné prvky - použite ich na strane privrátenej k vozovke (nie ku krajnici). Napríklad blízko ku kolenám, do úrovne pásu, na rameno. Cyklisti aj na prilbu a bicykel. Reflexné nálepky na podrážky topánok, korčule, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky.
pozor - kombinácia tmavého oblečenia, nepozornosti a alkoholu môže byť smrteľná.

Fakty
Poradie najčastejších príčin dopravných nehôd:
1. rýchla jazda
2. porušenie povinností vodiča (nevenovanie sa vedeniu vozidla, telefonovanie a podobne)
3. nesprávny spôsob jazdy
4. porušenie ustanovení o chodcoch

Odporúčania vodičom
Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Dookola opakujúce sa „je dôležité predvídať, prispôsobiť rýchlosť jazdy, vidieť a byť videný a podobne“ je síce klišé, ale zdá sa, že sa tým účastníci cestnej premávky ešte stále neriadia.
Preto na to myslite aspoň vy, a:
predvídať - zbystrite pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb
pripraviť sa na zimu - pripravte svoje vozidlo na jazdu v sťažených, zimných podmienkach, jazdite opatrnejšie, uberte z plynu, dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami
vidieť a byť videný - pri zníženej viditeľnosti použite stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné.
zimné pneumatiky a reťaze - najmä pri ceste do severnejších oblastí myslite na to, že poveternostná situácia môže byť rozdielna a hrozí vyššie riziko sneženia a mrazov.
zimná výbava - zmes do ostrekovačov vymeňte za nemrznúcu, výbavu vozidla doplňte o škrabku a metličku, skontrolujte stav pneumatík

Prílohy
jesenne_mesiace_-_priciny_a_usmrtene_osoby.pptx
pptx
5695,3 kB
chodci_jesen_17102016.pdf
pdf
123,8 kB
Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK