Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Diabetici myslia aj na preventívu

Prešovský diabetici oslavovali 25. výročie vzniku svojej združujúcej organizácie.

Mysleli pritom aj na preventívu. Akcia vrátane odbornej konferencie sa uskutočnila pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej.

„Diabetici myslia aj na preventívu Spoločne sa problémy znášajú lepšie, preto je dobre ak existuje takáto organizácia, “ zhodli sa viacerí účastníci slávnostnej konferencie, ktorú diabetici usporiadali pri príležitosti 25. výročia vzniku Základnej organizácie Zväzu diabetikov Slovenska v Prešove. Táto základná organizácia momentálne združuje 85 členov, na konferenciu ich prišlo približne pol stovky. V center Šariša je však evidovaných viac ako 7000 ľudí, ktorí trpia touto civilizačnou chorobou.

Preto je činnosť Zväzu diabetikov Slovenska stále aktuálna. Za štvrťstoročie prešovská základná organizácia zaznamenala množstvo rôznych aktivít. Zamerali sa nielen na vzdelávanie, ale poskytovali aj praktické rady, usporadúvali rôzne semináre, tvorivé dielne, pohybové aktivity či rekondičné pobyty. Vznikol tu aj klub rodičov detí trpiacich diagnózou diabetes mellitus. To všetko s cieľom a poznatkom, že „vzdelaný diabetik dokáže ochorenie lepšie znášať“.

Dobrou správou pre Prešovčanov je, že v našom meste bude čoskoro otvorené Edukačné centrum diabetikov. Prešov sa tak stane iba šiestym slovenským mestom, ktoré takéto centrum bude mať.

Súčasťou Prešovského dia dňa bol boli aj celodenné preventívne merania glykémie, cholesterolu, krvného tlaku, ktorých sa mohla zúčastniť široká verejnosť. „Ľudia to využili v hojnej miere. Glykémiu si ich dalo zmerať 122, cholesterol 60, krvný tlak 85 a viac ako pol stovky si dalo prekontrolovať očné pozadie, “ zhrnula Mária Koložváryová, ktorá prešovských „cukrovkárov“ vedie už od roku 2004.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK