Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Najkrajšie fotografie Prešovského kraja roku 2016

Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska pripravila štvrtý ročník fotografickej súťaže, v ktorej fotografi zachytili krásy a zaujímavosti Prešovského kraja. O víťazoch rozhodla porota, ktorej predsedal známy fotograf Jano Štovka. Víťazné a finálové fotografie uvidí verejnosť aj na putovnej výstave.

GRAND PRIX - Starec a hora, Marián Kuric (lokalita priSpišskej Belej)

Fotografická súťaž Choď a foť 2016 prebiehala od januára do 16. októbra tohto roka. Úlohou amatérskych aj profesionálnych fotografov bolo zachytiť Prešovský kraj vo všetkých jeho podobách. K dispozícii mali štyri tematické kategórie, v ktorých sa fantázii nekládli medze. Súťaž tak priniesla mnoho zaujímavých fotografií na témy: príroda; kultúra, tradície a história; športové aktivity a black&white (čierno-biela fotografia). Do súťaže sa zapojilo 55 súťažiacich, ktorí spolu zaslali 222 záberov.

„Hlavnou myšlienkou súťaže je prostredníctvom fotografie predstaviť, čo všetko Prešovský kraj ponúka. Podnietili sme ľudí, aby nám ukázali krásne a inšpiratívne miesta kraja, ktoré stojí za to navštíviť a prezentovať verejnosti, “ uviedol Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Najkrajšou fotografiou je snežná púšť pod Tatrami
Rovnako ako v minulom roku bol predsedom poroty fotograf Ján Štovka, ktorý má na konte viacero celosvetových ocenení za svoju tvorbu. Víťazné fotografie v jednotlivých kategóriách pochádzajú z rôznych kútov kraja. Zachytávajú nielen Tatry, ale aj menej známe miesta a nevšedné pohľady napríklad na Spišsko-šarišské medzihorie, Sivú bradu, kostolík v Kelči, hrad Zborov, Pieniny či rybárčenie na Ondave.

„Ako absolútneho víťaza a držiteľa ocenenia GRAND PRIX sme v porote vybrali Mariána Kurica s fotografiou Starec a hora, pričom táto fotografia evokuje celosvetovo známu a fotografmi obľúbenú púšť v Namíbii. Teraz celý svet môže vidieť, že aj my Slováci máme našu snežnú púšť pod Tatrami. Táto fotografia spája v sebe krásnu kompozíciu,  cit pre detail a určite si nájde svoje čestné miesto na pripravovanej výstave, “ uviedol Ján Štovka, predseda poroty Choď a foť 2016. Fotografia vznikla pri podtatranskom mestečku Spišská Belá.

Najkrajšiu fotografiu môže vybrať aj verejnosť v internetovom hlasovaní od 24. októbra do 6. novembra 2016 na stránke Severovýchod Slovenska na Facebooku. Autor najobľúbenejšej fotografie s najvyšším počtom „páči sa mi to“ získa solárnu nabíjačku. Traja vyžrebovaní hlasujúci získajú darčekové predmety od KOCR Severovýchod Slovenska.  

Putovná výstava sa začína v Prešove
Víťazné fotografie a fotografie finalistov súťaže budú vystavené na putovnej výstave Choď a foť 2016. Výstava bude najprv umiestnená v priestoroch Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Slávnostná vernisáž sa uskutoční 16. novembra o 17.00 hod. vo foajé divadla a je určená širokej verejnosti. Od nového roka sa výstava bude presúvať do rôznych miest kraja. Minuloročná výstava prezentovala Prešovský kraj aj v Bruseli a na Slovenských dňoch v českom Kroměříži.

Fotogaléria víťazných fotografií
Fotogaléria finalistov - hlasovanie

Výsledky:
GRAND PRIX: Starec a hora – Marian Kuric (pri Spišskej Belej)

Príroda:
1. Nočná Brnčalka – Marian Kuric (Vysoké Tatry)
2. Šarišské medzihorie – Nórbert Lyocsa
3. Májový večer v Pieninách – Ľubomír Majerský

Kultúra, tradície, história:
1. Naše ovocie – Milada Kotorová
2. Kelča – Matúš Vavrek
3. Hrad Zborov – Ferdinand Hažlinský

Šport, športové aktivity:
1. KICK-20 – Gabriel Grund (Bardejov)
2. Biatlon – Michal Kravec (Vysoké Tatry)
3. Rybár – Anton Hričan (na rieke Ondava)

Black&white:
1. Lovci svetla – Ľuboš Balažovič (Vysoký vrch – SVK strana)
2. Sivá brada – Zoltán Duray
3. Tvrdá práca – Ladislav Hrivko (Pieniny)

1. Black&White - Lovci svetla, Ľuboš Balažovič (lokalita Vysoký vrch - SK strana)
2. Kultúra, tradície, história - Kelča, Matúš Vavrek
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK