Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

GENERATION 2020 (GenWe) - to sú mladí ľudia na východnom Slovensku a západnej Ukrajine

Karpatská nadácia a Creative Industry Košice, n. o. realizujú medzinárodný projekt Generation 2020.

Ďalšími partnermi projektu sú Karpatská nadácia Ukrajina a Basen z Nórska. Mladí ľudia zo slovenskej a ukrajinskej strany hranice hľadajú kreatívne riešenia zadaní miestnych podnikateľských i nepodnikateľských subjektov, nadväzujú kontakty a tvoria cezhraničnú sieť mladých GenWe. Karpatská nadácia je nositeľom projektu, ktorého cieľom je zapájanie mladých ľudí do miestneho a regionálneho rozvoja a do cezhraničnej slovensko-ukrajinskej spolupráce podľa vzoru nórskeho partnera projektu Barents Youth Council. Cezhraničná sieť (GenWe) to sú mladí ľudia so záujmom o veci verejné, o hľadanie kreatívnych riešení miestnych a regionálnych problémov, o účasť na rozhodovacích procesoch a o možnosti využitia dostupných zdrojov. Slovensko-ukrajinská skupina mladých lídrov sa stretáva už niekoľko mesiacov a plánuje budúcnosť GenWe.

"Jedinečnosťou a prínosom združenia GenerationWe je jeho zameranie na Karpatský euroregión. Práve tento priestor zahŕňa oblasti, v ktorých sa mladí ľudia stretávajú s podobnými výzvami a prekážkami. Lídri GenerationWe vnímajú silný potenciál euroregiónu. Ich cieľom je zapojiť čo možno najväčší počet ľudí a vzbudiť v nich záujem o regionálny rozvoj a cezhraničné dianie, " povedala nám Katarína Pivovarníková jedna z lídrov GenWe. Creative Industry Košice, ako jeden z partnerov projektu vedie mladých ľudí v tímoch, ktorí pracujú pod supervíziou skúsených odborníkov na piatich kreatívnych zadaniach týkajúcich sa marketingu, internej komunikácie vo firme, ale napríklad aj oslovovania a získavania dobrovoľníkov. Už tento víkend (28. - 29.10. 2016) sa línia projektu Generation 2020 zakončí stretnutím v Granáriu v Jablonove nad Turňou, na ktorom tímy spíšu vlastnú metodológiu k riešeniam ich zadaní.
"Mladí si odnášajú inšpirujúci zážitok. Nielen z aktivít a práce v jednotlivých tímoch, ale aj, a možno hlavne, zo spoločných stretnutí všetkých zapojených mladých ľudí a odborníkov z praxe. Naozaj sa nám podarilo vytvoriť podmienky pre vzájomné zdieľanie, učenie sa a inšpirovanie medzi skupinami aj medzi jednotlivcami, " hovorí o tvorivých projektoch Generation 2020 ich koordinátorka Silvia Sokolová z Creative Industry Košice.

Päť zadávateľov pochádza z rôzneho prostredia. Je medzi nimi spoločnosť GETRAG FORD Transmissions, o.z. Barlička, ktoré v Prešove poskytuje sociálne a edukačné služby pre mladých ľudí s telesným postihnutím, ale aj občianske združenie Different z Bardejova, ktoré sa stará o kultúrne centrum Bašta. Päticu dopĺňa turistické miesto Granárium v Jablonove n. Turňov a aplikácia Karma Recharger, ktorá v roku 2014 získala cenu Social Media Impact. Šiestym zadaním je práve vytváranie, fungovanie a finančné zabezpečenie cezhraničnej siete GenWe. Všetky tieto aktivity vedú k podpore mladých a k využitiu ich schopnosti riešiť problémy inovatívne a zároveň vzniká vhodné prostredie na nadväzovanie kontaktov do budúcnosti. Vzdelávacie aktivity a tréningy mäkkých zručností slúžia ako prenos skúseností a príprava na vstup do reálneho prostredia.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK