Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Víťazstvo ľavice znamená prehru väčšiny Prešovčanov

„Je smutné, že po roku a pol príprav poslanecké kluby Lepší Prešov a Smer-SD, nezávislí a SNS zmietajú zo stola návrh VZN, ktorý mal skvalitniť život Prešovčanov. Obyvatelia mesta sa stali rukojemníkmi ich politických hier, “ hodnotí primátorka Andrea Turčanová postup týchto klubov, ktoré ani na rokovaní mestskej rady nepodporili VZN o parkovaní a dodáva, že toto víťazstvo ľavice znamená prehru väčšiny Prešovčanov.

„Kto vysvetlí otcom rodín, že namiesto bezproblémového zaparkovania pri dome po celodennej práci musia pol hodiny jazdiť po sídlisku a hľadať voľné miesto, hoci by už dávno mohli byť doma s rodinami? Poslanci nepredložili žiadne reálne argumenty a nenavrhli žiadne riešenia. Som sklamaná postojom týchto klubov, ktorý absolútne nekorešponduje s vyhlasovaním, že podporujú našu vzájomnú spoluprácu. Opäť sa ukazuje, že sú to len prázdne reči, “ zdôrazňuje primátorka.

Mestská rada nepodporila návrh VZN o parkovaní, údajne, aby sa nezopakovala situácia z Košíc. No Prešov nie sú Košice.
1. Kým v Košiciach parkoviská prevádzkuje súkromná spoločnosť EEI, v Prešove bude prevádzka bola v rukách mesta.
2. Kým Košice nezačali s dobudovávaním parkovacích miest, v Prešove ich budujeme už 2 roky a v budúcom roku plánujeme postaviť ďalších 1200-1500 parkovacích miest.
3. Košice zaviedli spoplatnenie takmer okamžite, v Prešove pripravujeme postupné zavádzanie rezidentských zón od júla 2017, podľa tempa dobudovávania parkovísk, teda nie hneď .
4. V Košiciach sa búria proti vysokej cene, v Prešove ide predovšetkým o nastavenie pravidiel, v pripomienkach k návrhu VZN primátorka navrhla cenu 1 €/ rok za vydanie rezidentskej a abonentskej karty.

Podľa niektorých členov mestskej rady vraj najprv je potrebné najprv postaviť 1500 parkovísk. „Prečo máme všetci z daní platiť parkoviská pre tých, ktorí v tomto meste nemajú trvalý pobyt, a ktorých dane končia v iných mestách? Z rozpočtu mesta sa majú financovať predovšetkým potreby ľudí, ktorí tu žijú, ktorí tu platia dane. Aj o tom mal byť poriadok v parkovaní, “ pripomína primátorka.

Poslanci argumentujú, že neprebehla diskusia, že celý návrh je šitý horúcou ihlou. Nie je to tak. Po svojom nástupe do funkcie primátorky som zriadila dopravnú komisiu, ktorej členmi sú špičkoví odborníci z celého mesta, z úradu, ale aj zo štátnej správy, z NDS, SSC, KDI, dopravní projektanti a ďalší. Komisia následne zriadila 4 subkomisie, jednu priamo pre statickú dopravu. Tam sa pravidelne komunikovali materiály i postup mesta pri ich príprave. Mesto si objednalo štúdiu parkovania, kde podrobne analyzovalo situáciu v parkovaní a podľa vyťaženosti parkovísk v jednotlivých mestských častiach navrhlo lokality, kde treba dobudovať parkovacie plochy. Tie potom boli prechádzané s poslancami v jednotlivých mestských častiach a po ich odsúhlasení mesto zadalo spracovať projektové dokumentácie pre výstavbu jednotlivých parkovísk.

Priebežne sme pripravovali a komunikovali aj návrh VZN o statickej doprave. Zároveň sme spustili informačnú kampaň na stránke mesta cez emailovú adresu parkovanie@presov.sk, kde denne prichádzali desiatky otázok. Súbežne prebieha komunikácia s občanmi v mestských častiach. O návrhu bez uvedenia súm komunikovalo vedenie mesta na niekoľkých stretnutiach s poslancami, lebo sme chceli určiť ceny po vzájomnej dohode v kluboch. Keďže do dátumu zverejnenia návrhu poslanci ceny nenavrhli, zverejnený bol návrh s cenou 20 €, aby sa o ňom mohlo diskutovať a aby mohol byť pripomienkovaný. V tomto procese som navrhla sumu 1 €/ rok, aby som zdôraznila, že prednosť pred príjmom má zavedenie poriadku na sídliskách.

Odmietnutím návrhu VZN o parkovaní, zložitú situáciu s parkovaním nevyriešime. Cieľom VZN bolo zjednodušenie parkovania pre Prešovčanov a riešenie neúnosnej situácie s parkovaním na sídliskách. Kvôli politickým hrám, za kratší koniec ťahá Prešovčan.

Prílohy
Návrh parkovné
pdf
128,4 kB
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK