Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

MV SR vyhlásilo vyzvania pre projekty optimalizácie verejnej správy a vzdelávania zamestnancov

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako riadiaci orgán pre Operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) vyhlásilo v utorok 8. novembra vyzvania pre dva národné projekty. Žiadateľom a prijímateľom bude v oboch prípadoch ministerstvo vnútra. Ide o projekt ďalšieho vzdelávania zamestnancov verejnej správy a projekt optimalizácie procesov vo verejnej správe.

V prípade projektu s názvom „Implementácia systému ďalšieho vzdelávania zamestnancov verejnej správy“ je indikatívna výška finančných zdrojov Európskej únie (EÚ) 1 050 000 eur. Cieľom projektu bude zanalyzovať súčasný stav v oblasti ďalšieho vzdelávania zamestnancov verejnej správy, následne vytvoriť koncepciu vzdelávania a dva rámcové vzdelávacie programy. Všetky tri hlavné aktivity projektu by mali byť ukončené v priebehu roka 2017. Ďalšie vzdelávanie zamestnancov bude mať pozitívny vplyv na skvalitnenie výkonu vo verejnej správe ako aj na skvalitnenie poskytovaných služieb občanom cez odborne pripravených a vyškolených zamestnancov. Udržateľným výsledkom projektu tak bude existencia koncepcie ďalšieho vzdelávania.

Druhým národným projektom, na ktorý vyhlásil riadiaci orgán pre OP EVS vyzvanie, je „Optimalizácia procesov vo verejnej správe“. V tomto prípade je indikatívna výška finančných zdrojov EÚ na vyzvanie 26 800 000 eur. V projekte sa bude prijímateľ zameriavať na riešenie životných situácií občanov a podnikateľov. Životné situácie sú rozdelené do niekoľkých okruhov, ako napríklad bývanie, doprava, občianstvo, zdravie a sociálne zabezpečenie, vzdelávanie, zamestnanie či rodina a medzi konkrétne životné situácie patrí napríklad narodenie dieťaťa, uzavretie manželstva,  rozvod, starostlivosť o dieťa alebo dedičské konanie. Projekt identifikuje 90 najdôležitejších životných situácií. Konečným výsledkom projektu budú optimalizované a implementované nové efektívnejšie riešenia týchto životných situácií. Zabezpečí sa tak zvýšená efektívnosť procesov, ktoré vykonáva verejná správa v rámci riešenia životných situácií ako aj ich kvalita a dostupnosť z pohľadu občana či podnikateľa. Cieľom je preniesť záťaž pri vybavovaní vecí na úradoch z občana a podnikateľa na štát.  

Operačný program Efektívna verejná správa tiež pripravuje dopytovo-orientovanú výzvu pre mimovládne neziskové organizácie. Alokácia predstavuje v tomto prípade 15 miliónov eur. Program podporí projekty, ktoré budú zamerané na podporu lepšej tvorby verejných politík, má pomôcť pri ich implementácii a monitorovaní. Cieľom je zvýšiť občiansku informovanosť a participáciu. OP EVS podporí projekty, ktoré budú zahŕňať sieťovanie organizácií, ale aj vznik platforiem v témach a oblastiach týkajúcich sa fungovania verejnej správy. Rezort plánuje podporiť tiež také projekty, ktoré chcú posilniť spoluprácu medzi mimovládnymi organizáciami a samosprávou. Ministerstvo vnútra podporí aj verejné diskusie na témy týkajúce sa verejnej správy, vzdelávanie verejnosti o prístupe k informáciám či monitoring a vyhodnocovanie služieb a aktivít verejných inštitúcií.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK