Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Veda a technika na vyučovaní nadaných detí

V pondelok, 7. novembra 2016, odštartoval trinásty ročník Týždňa vedy a techniky na Slovensku.

Do akcie sa zapojili aj nadaní žiaci zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove. Cieľom akcie bolo nahliadnuť do sveta vedy a techniky, spoznávať, dozvedieť sa niečo nové a zúročiť svoje vedomosti.

Štvrtáci sa dozvedeli ako premeniť človeka na robota, čo všetko môžu roboty robiť a čo všetko potrebujeme na výrobu robota. Pokus so zdvíhaním vajíčka zasa upútal pozornosť vo vzdelávacom bloku zameranom i na čitateľskú gramotnosť. Radosť priniesla inovatívna stavebnica z Japonska pod názvom LaQ.

Počas týždňa spoznali životy slovenských vynálezcov, ktorí zmenili svet. Objav „stlačeného vzduchu“ reprezentoval Jozef Karol Hell z Banskej Štiavnice. Fotografiu a svet modernej optiky Jozef Maximilián Petzval zo Spišskej Belej, ktorý skonštruoval objektív v roku 1840. Prvý rádiový prenos hovoreného slova uskutočnil Jozef Murgaš a skonštruovanie pohyblivej umelej ruky a neskôr náhrad chodidiel na rovnakom princípe zasa Aurel Stodola z Liptovského Mikuláša. Prelom vo vojenstve priniesol vynález vrtuľníka Jánom Bahýľom v roku 1894 a neskôr aj patent Štefana Baniča. Jeho padák fungoval na princípe dáždnika. Nezabudli sme ani na autora nealkoholického nápoja Vinea, ktorý patrí Jánovi Farkašovi.

Zo životov zahraničných vedcov a vynálezcov najviac upútali informácie o Albertovi Einstenovi. Filmový dokument priblížil život Nikolu Tesla, ktorého neraz spájali s mimozemskou civilizáciou.

„Online“ prehliadku laboratória molekulárnych nanovied vo Švajčiarsku zažili vďaka pútavému rozprávaniu doktoranda Radovana Vantu, MSc.. Mladý vedec pôsobí vo Švajčiarskom federálnom inštitúte technológií v Lausanne (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Štvrtákov previedol laboratóriom, pokusom zameraným na rozlíšenie molekúl a zoznámil nás aj so svojím robotom.
Týždeň vedy a techniky prezentovali žiaci výtvarnými prácami zameranými na robotický svet. Zaujímavé informácie o objavoch a vynálezoch priniesli práce o slovenských vedcoch pôsobiacich na Slovensku i v zahraničí, a týždeň ukončili prezentáciou vlastných vynálezov.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK