Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Prešov hostí Ekotopfilm - Envirofilm, najstarší environmentálny filmový festival na svete

Prešov sa stal partnerom regionálnej tour Ekotopfilm - Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou,  ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom.

Prehliadku vybraných víťazných filmov budú môcť Prešovčania vidieť počas dvoch dní, 29. a 30. novembra v kine Scala. Vstup je zdarma.

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm (ďalej len „Ekotopfilm - Envirofilm“) má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji tohto roku sa konal jeho 43. ročník. Počas jedného týždňa priniesol viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 35 spíkrov a  viac ako 17 000 návštevníkov.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm - Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Prešov je ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly. V spolupráci s mestami a samosprávami celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest, “ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm - Envirofilm a dodáva: „Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre Prešov a okolie, charakteristické svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody.“

Festival uvítala aj primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová: "Tešíme sa, že do Prešova prichádza Ekotopfilm - Envirofilm, ktorého nosnou témou je ochrana prírody a krajiny. A to je téma, ktorá zaujíma aj nás, Prešovčanov. Mesto sa snaží pre svojich občanov vytvárať priaznivé životné prostredie, a to výchovou v školách, environmentálnymi podujatiami, v mestskom Ekoparku. Aktívne sa zapájame do projektov na likvidáciu čiernych skládok, každoročne budujeme nové cyklotrasy, v rámci nového programu IROP (Integrovaný regionálny operačný program) máme pripravené projekty na niekoľko cyklotrás, úpravu vnútroblokových priestorov a verejných priestranstiev. Zároveň sa snažíme zvyšovať povedomie občanov o dôležitosti separovania, ako aj vytvárať podmienky. Tento rok sme predložili dva projekty podporujúce separáciu, preto pozývam mladých i vekovo starších, aby sa prišli inšpirovať novými nápadmi zo sveta."

Ekotopfilm - Envirofilm sa bude konať v prešovskom kine Scala a festival bude prebiehať počas dvoch dní, 29. a 30. novembra. Jeho program začína každé doobedie Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Popri premietaní desiatich víťazných filmov sú pripravené aj dve zaujímavé diskusie. V prvý deň bude môcť verejnosť diskutovať s odborníkmi na tému Všetko, čo ste chceli vedieť o odpadoch (18:25). „Filmový festival považujeme za najväčšie eko-podujatie svojho druhu v histórii Slovenska a veľmi nás teší, že sme už druhý rok jeho aktívnou súčasťou. Najmä v mestách, kde naša spoločnosť zabezpečuje triedený zber odpadu a stará sa o recykláciu sme pripravili pre deti a verejnosť vlastný zážitkový program. Naši odborníci budú následne diskutovať aj s verejnosťou na podvečerných diskusiách k tematike odpadov, “ povedal hosť diskusie Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti NATUR-PACK.

Nedajte si ujsť ani pútavú besedu na tému Ekológia bytia, ktorá sa bude konať druhý deň festivalu. Spolu s OZ Ženské kruhy sa pozrieme na život na bunkovej úrovni, počas ktorej dostanú diváci vysvetlenie, ako funguje mechanizmus tela matky, jeho procesy vnímania, cítenia a prijímania novej existencie, nového človeka. Diskusia nebude len o pôrodoch, ale aj všeobecne o stave zdravotníctva, dojčení, či spôsobe a možnostiach, akým vítame na Slovensku novorodencov. "Po premietaní filmu Mikropôrod (o 17:35) pozývame divákov festivalu na besedu s názvom Ekológia bytia. Budeme hovoriť okrem iného aj o témach prirodzeného tehotenstva, pôrodu a nenahraditeľnosti raného kontaktu matky a dieťaťa bezprostredne po pôrode "koža na kožu", hovorí členka OZ Ženské kruhy Zuzana Bajkaiová."

Vstup na festival je ZDARMA. Viac info nájdete na: www.ekotopfilm.sk

PROGRAM EKOTOPFILMU PRE VEREJNOSŤ
29. 11. 2016 (utorok) / Prešov / kino Scala

17:00 ULIN , CZ DABING, 045 UK/17’
Rýchlosť akou sa posledných päťdesiat rokov lynčujú bornejské nížinné pralesy nemá obdoby. Domorodá komunita Dayak žije v absolútnej harmónii s neuveriteľnou biodiverzitou prírody, v centre tak veľmi ohrozených stromov ulin, ktorých drevu sa tiež vraví „železné drevo‘‘. Ťažobné spoločnosti, ktoré zničili značnú časť krehkej biodiverzity, sa zatiaľ darí držať na uzde, ale lesy ohrozuje nová hrozba – plantážne spoločnosti.

17:25 BAOBABY MEDZI SÚŠOU A MOROM, SK DABING, 038 FR/55’
Baobaby patria medzi najpozoruhodnejšie stromy našej planéty, a to nielen pre svoju veľkosť a originálny tvar. Život týchto obrov na Madagaskare ohrozuje odlesňovanie. Cyrille Cornu a Wilfred Ramahafaly cestujú na piroge do srdca baobabých lesov, prebádajú 400 kilometrov divokého a izolované pobrežia juhovýchodného Madagaskaru. Film zaznamenáva ich cestu a odhaľuje ich objavy, stretnutia, vedecké výsledky o baoboch a krajine, ktorá nebola ešte skoro nikdy nafilmovaná alebo fotografovaná.

18:25 DISKUSIA: VŠETKO, ČO STE CHCELI VEDIEŤ O ODPADOCH, SK/45’
Čo prináša nový zákon o odpadoch? Pozývame vás na prednášku spojenú s diskusiou. O dopadoch nezodpovedného nakladania s odpadom, nových vyhláškach, nových trendoch v odpadovom hospodárstve a recyklácii na Slovensku nám porozprávajú a zodpovedia naše otázky odborníci na slovo vzatí. Hostia: NATUR-PACK, a.s.

19:15 AKO SA ZRODIL PRALES, SK DABING 003 AT/52’
Film, ktorý vznikal tri roky, odhaľuje veľmi zložité partnerské vzťahy medzi rastlinami, hmyzom a živočíchmi, ako aj evolučnú kreativitu a inteligenciu stromov. Úžasné zábery nás prenesú hlboko do odľahlých lesov rakúskeho národného parku Kalkalpen. Je to najrozľahlejšia divočina v Alpách. Človekom nerušená divoká príroda je už takmer štvrť storočia v rukách dramatického cyklu rastu a rozkladu, ktorý neochvejne vládne tejto jedinečnej krajine.

20:15 ŠPINAVÉ ZLATO, CZ DABING 077 DE/29’
V obchode so zlatom má Švajčiarsko vedúce postavenie na trhu. Štyri najväčšie rafinérie zlata sú práve vo Švajčiarsku. Hlavným obchodným argumentom je záruka, že zlato pochádza z nespochybniteľných zdrojov. Ale pochybnosti stále sú. Peru je jedným z najdôležitejších dodávateľov zlata pre švajčiarske rafinérie. Aký pochýbný je vlastne celý medzinárodný biznis zo zlatom?

20:50 JEDOVATÉ PODOZRENIE – ETHOXYQUIN A JEHO STOPY, SK DABING 066 DE/45’
Ethoxyquin je konzervant používaný v krmivách, ktorý sa dostáva do ľudského organizmu cez mäso, ktoré konzumujeme. Vplyvy tejto látky nie sú dobre známe. Ale to, čo doposiaľ vieme je alarmujúce. Špeciálny test, ktorý je unikátny a jedinečný dokazuje prítomnosť tejto chemickej látky v materskom mlieku a ľudskom tukovom tkanive. Ďalšia štúdia dokazuje, že poškodzuje genetický materiál. A čo si o tom myslia úrady a výrobcovia krmív?

30. 11. 2016 (streda)

17:00 PÚŠTNA RUŽA, SK ZNENIE 095 SK/30’
Ako dostať vodu do púšte a zabezpečiť dostatok vlahy pre rastliny a dobytok? Tento rébus sa snažili riešiť obyvatelia indického Rádžastánu po stáročia. Úspechu sa však dočkal až projekt Chauka System, teda spôsob zachytávania dažďovej vody a jej využívanie na dlhodobo neúrodných pláňach. Zaujímavé je, že na to prišli ľudia bez vzdelania a skúseností s vedou, po rokoch skúšania a omylov. Dodnes je to svetový unikát, ktorý prichádzajú obdivovať odborníci nielen z Indie, ale aj zo zahraničia.

17:35 MIKROPÔROD, SK DABING 146 UK/59’
Dvanásť svetových vedeckých kapacít sa pozerá cez mikroskop na pôrod celkom iným spôsobom. Ozrejmujú dôležitosť nášho mikrobiómu, triliónu baktérií, ktoré obývajú naše telo. Film odhaľuje najnovšie výskumy, ktoré tvrdia, že existuje veľmi úzke okno na optimálne „zasiatie a vyživenie“ mikrobiómu novorodenca. Toto okno sa týka pôrodu. Ak ho prepasiete, dôsledky môžu byť viditeľné neskôr na celoživotnom zdravotnom stave našich detí, či ďalších generácií.

18:35 DISKUSIA: EKOLÓGIA BYTIA, SK, SK/45’
Sprievodný program nadväzujúci na premietanie filmu Mikropôrod. Spolu s OZ Ženské kruhy sa pozrieme na život na bunkovej úrovni. Vysvetlíme mechanizmus tela matky, jeho procesy vnímania, cítenia a prijímania novej existencie, nového človeka. Diskusia nebude len o pôrodoch, ale aj všeobecne o stave zdravotníctva, dojčení, či spôsobe a možnostiach akým vítame na Slovensku novorodencov. Bude predovšetkým o úcte, dôvere a poznaní potrieb matky, rodiča, dieťaťa. Ak si myslíte, že táto téma je len pre ženy, mýlite sa.

19:25 SNEŽNÉ OPICE, CZ DABING 081 US/56’
Vydajte sa s nami na cestu hlboko do snehom zapadnutých hôr stredného Japonska a zoznámte sa s Hirom, odvážnou mladou snežnou opicou. Jej oslňujúca osobnosť dá zrod nezvyčajnému priateľstvu. Pridajte sa k Hirovi a jeho širšej rodine na celoročné dobrodružstvo v srdci japonských Álp, v ktorom zažijete kruté búrky, zrod nového života a tragédiu smrti.

20:25 ŽIJEME POD VODOU, SK DABING 201 DE/07’
Podmorskí” nadšenci, potápači a filmári z organizácie Jetlagged dávajú koralom novú šancu na život. Na ostrovnom raji Indonézie stavajú vážne poškodeným koralom umelé koralové útesy. Konštrukcie sú vybavené zvláštnosťou – elektrickým prúdom. Vďaka nemu rastú koraly rýchlejšie a sú zdravšie. Úspech projektu je skutočne prekvapujúci.

20:40 ĽUDSKÉ TELO: MIKROSKOPICKÉ SAFARI, CZ DABING 185 FR/52’
Rovnako ako naša Zem, aj naše telo sa skladá z úchvatných povrchov a tvarov, a tiež v sebe ukrýva prekvapujúce živé tvory. Nazrite cez unikátny mikroskop na safari, v ktorom žijú, na tvory, ktoré tam prosperujú, súťažia, kŕmia sa, pária, množia a umierajú, či už na povrchu nášho tela alebo v jeho hlbinách. Niektoré nám môžu pripadať ako škodná, iné ako užitočné, či dokonca nevyhnutné pre naše prežitie. Všetky sa podieľajú na krehkej biologickej rovnováhe, dotiahnutej do dokonalosti vďaka našej evolúcii. Ich biodiverzita je pre zdravie nášho tela nevyhnutná.

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ

JUNIOR FESTIVAL / určený len pre ZŠ a SŠ

8:30 – 12:30 / rovnaký pre oba dni

I. STUPEŇ ZŠ – FILMOVÝ PROGRAM 35’
070 OBJÍMAČ STROMOV, US/6’, BEZ DIALÓGU
Hlboko v horskom lese nachádza osamelý tvor priateľa v podobe obrovskej sekvoje. Prichádza na to, že zmena je nielen prirodzenou ale i nevyhnutnou súčasťou života.

135 ZACHRÁŇME ZEM: AKUMULÁTOR SKAZY, CZ/14’, CZ ZNENIE
V hlavných úlohách agentov sa súrodenci Max a Žofia vydávajú na misiu zachrániť svet. Zloduch Extin nastraží špeciálnu, diabolskú batériu do kontajnera so separovaným odpadom a dúfa, že sa zrecykluje. Nové batérie, vyrobené s kúskom jej hmoty by potom poškodili prístroje a ohrozili tým ľudí. Agenti majú čo robiť, aby batériu v triedičke našli a včas zneškodnili. Pomôže im v tom ich kamarát, pomerne dopletený papagáj Hero. Diváci sa dozvedia o význame a systéme triedenia odpadu, hlavne batérií a ich následnom spracovaní.

202 UZAVRETÝ KRUH, US/2’, BEZ DIALÓGU
Sledujte cestu plastového vrecka zo zálivu až na otvorený oceán.

017 MÔJ STARÝ OTEC, ČEREŠŇA, RU/13’, SK DABING
Animovaný film pre deti. Chlapec rozpráva o tom, ako vníma život a smrť, v akom prostredí sa mu žije lepšie. Rovnako je to aj príbeh jeho výnimočného starého otca, ktorý dokáže počuť stromy dýchať a verí, že človek neumiera ak ho niekto miluje.

II. STUPEŇ ZŠ – FILMOVÝ PROGRAM 30’

097 HON NA JEDNOROŽCA, US/9’, SK DABING
Animovaný film, v ktorom sa spája veda a legenda, aby vyrozprával príbeh o pytliactve a vyhynutí jednorožca, ktorý je alegóriou reálnych živočíchov. Je malým cvičením kritického myslenia s otázkou, aký by bol náš vzťah voči jednorožcovi, ak by bol skutočný? Je sviežim pohľadom na ochranu prírody a nášho vzťahu voči iným živým tvorom.

168 MEDVEĎ A ŠKOREC, SK/1’, SK ZNENIE
O tom, čo spojí medveďa a škorca pri hľadaní potravy.

209 NEVLASTNÉ DIEŤA MESTA A SNY Z ODPADKOVEJ HORY, IN/6’, SK DABING
Narozdiel od iných zberačov odpadkov z Odpadkovej hory, zbiera chlapec Devendra elektronický odpad z našich domovov a snaží sa z nich vyrobiť funkčné prístroje. Jeho inžinierske sny mu nedokážu zničiť ani karcinogéne plyny, ktoré sa z hory šíria.

135 ZACHRÁŇME ZEM: AKUMULÁTOR SKAZY, CZ/14´, CZ ZNENIE
V hlavných úlohách agentov sa súrodenci Max a Žofia vydávajú na misiu zachrániť svet. Zloduch Extin nastraží špeciálnu, diabolskú batériu do kontajnera so separovaným odpadom a dúfa, že sa zrecykluje. Nové batérie, vyrobené s kúskom jej hmoty by potom poškodili prístroje a ohrozili tým ľudí. Agenti majú čo robiť, aby batériu v triedičke našli a včas zneškodnili. Pomôže im v tom ich kamarát, pomerne dopletený papagáj Hero. Diváci sa dozvedia o význame a systéme triedenia odpadu, hlavne batérií a ich následnom spracovaní.

III. STUPEŇ SŠ – FILMOVÝ PROGRAM 32’

138 TRVALÁ UDRŽATEĽNOSŤ , DE/2’, SK DABING
Krátky animovaný film o príbehu trvalej udržateľnosti, od začiatkov v 18. storočí až po celosvetové environmentálne konferencie dneška. Vysvetľuje jej dôležitosť pre našu budúcnosť.

111 VOLÁM SA EVA A JAROVECKÉ RAMENO SI NEDÁM, SK/15’, SK ZNENIE
Príbeh o nezmyselnej devastácii a záchrane Jaroveckého ramena je výpoveďou študentov Súkromnej strednej umeleckej školy animovanej tvorby. Dokumentárny film , ,Volám sa Eva a Jarovecké rameno si nedám’’ formou lyrického monologue apeluje na ľudské svedomie a potrebu ochrany prírody a jej spodných vôd – pitného zdroja nevyhnutného pre život nás všetkých.

161 NATURA 2000, SK/4’, SK ZNENIE
Natura 2000 - tento film nám priblíži význam, cieľ a poslanie sústavy chránených území označovaných ako Natura 2000. Dozvieme sa, z akých smerníc vychádza, koľko je v nej doposiaľ zahrnutých území európskeho významu a chránených vtáčích území na Slovensku.   Natura 2000 je príležitosťou ukázať, ako si aj my vážime hodnoty kultúrno-prírodného dedičstva našej krajiny a ako chránime a staráme sa o vzácne druhy rastlín a živočíchov  európskeho významu a ich biotopy.

212 AKO SA STAŤ VEGÁNOM: ALYSSIN PRÍBEH, US/4’, SK DABING
Krátky dokument zachytáva príbeh Alyssy ako a prečo sa stala vyznávačkou vegánstva.

201 ŽIJEME POD VODOU, DE/7‘, SK DABING
„Podmorskí” nadšenci, potápači a filmári z organizácie Jetlagged dávajú koralom novú šancu na život. Na ostrovnom raji Indonézie stavajú vážne poškodeným koralom umelé koralové útesy. Konštrukcie sú vybavené zvláštnosťou – elektrickým prúdom. Vďaka nemu rastú koraly rýchlejšie a sú zdravšie. Úspech projektu je skutočne prekvapujúci.

ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK