Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Projekt Partnerstvo hlinou spečatené sa predstavuje výstavami pod názvom Across the Border I

6. 12. 2016 o 14:00 sa v Reštaurácii Gurmán na Škultétyho ul. 30 v Prešove uskutoční vernisáž výstavy desiatich umelcov zo Slovenska a Ukrajiny.

Výstava prezentuje keramickú tvorbu a maľbu z medzinárodného tvorivého pobytu pod názvom ACROSS THE BORDER I. , ktorý sa konal v mesiacoch august až september 2016 v blízkosti slovensko-ukrajinskej hranice v obci Bežovce (okres Sobrance), a ktorého hlavným motívom sa stali partnerstvo a spolupráca. Po Michalovciach, Trebišove,  Rožňave, Rimavskej Sobote a Levoči je výstava v Prešove v poradí šiestou z celkovo 10-tich naplánovaných výstav, ktoré organizuje občianske združenie ANNOGALLERY vrámci projektu cezhraničnej spolupráce „Partnerstvo hlinou spečatené“, financovaného z prostriedkov Finančného mechanizmu Nórska,  štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov.

„Celý tvorivý pobyt a následné prezentácie vytvorených diel spája „magická“ desiatka: 10 autorov, 10 slovenských a ukrajinských maliarov a keramikov, osobností so svojským výtvarným prejavom a výtvarným rukopisom, 10 slovenských miest, ktoré sa stanú hostiteľmi prezentácií výsledkov tvorivého pobytu. Účastníci tohto podujatia tvorili v médiu keramiky, ako aj maľby, ktorá mala dominantné zastúpenie. Rozmanitosť vytvorených diel je odrazom odlišných autorských prístupov, charakterizujúcich rôznorodosť umeleckého prejavu. Výsledkom sú dekoratívne, úžitkové, voľné, komorné i monumentálne pôsobiace diela, ako aj diela s presahmi do iných výtvarných disciplín. Sú aj odrazom odlišných technologických postupov a možností.“ (Mgr. Dana Barnová, kurátorka výstavy).

Projekt „Partnerstvo hlinou spečatené“ sa realizuje od roku 2015 v rámci programu Cezhraničná spolupráca, ktorého správcom je Úrad vlády SR. Zameriava na znižovanie bariér cezhraničnej spolupráce a aktivity, ktoré podporujú dostupnosť informácií o druhej strane hranice prostredníctvom spoločných kultúrnych aktivít a zdieľaním vzájomných skúseností partnerov. Počas realizácie projektu sa celkovo  uskutoční cca 54 rôznych iniciatív na oboch stranách slovensko-ukrajinskej hranice, ako keramické tvorivé dielne pre deti a verejnosť, denné tábory, výmenné pobyty pre deti a školy, divadelné predstavenia, tvorivý pobyt pre umelcov, výstavy  a ďalšie podujatia.

Na výstavách sa svojimi dielami predstavia slovenskí umelci: Michal Fric, Milan Ladyka, Martin Rosenberger, Pavol Roško, Peter Smik, Jana Štefanková a ukrajinskí umelci: Viktor Derda, Olena Derda, Vasil Zymomrya a Bogdana Sivochop.
Výstavu v Reštaurácii Gurmán na Škultétyho ul. 30 v Prešove si môžu návštevníci pozrieť
do 12. 12. 2016.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK