Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

V jednom týždni traja obvinení v dvoch prípadoch prevádzačstva

Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Úradu hraničnej a cudzineckej polície v priebehu minulého týždňa vzniesol obvinenie v dvoch rôznych prípadoch trom obvineným z trestného činu prevádzačstva.

V prvom prípade sa jednalo o prevádzačstvo v súbehu s prečinom falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. 38 ročný občan Ukrajiny Valeriy M. s trvalým pobytom v Malackách mal pomôcť tiež občanovi Ukrajiny, 29 ročnému Maksymovi M. , zotrvať na našom území. A to tak, že mu mal po skončení platnosti poľského víza zabezpečiť vyrobenie falošných dokladov totožnosti, a to občianskeho a vodičského preukazu občana Rumunskej republiky. Tie by mu umožňovali zostať nielen na území Slovenskej republiky, ale voľne sa pohybovať aj v krajinách Európskej únie. Za túto “pomoc“ by Valeriy M. získal hotovosť vo výške 800 eur.
Stíhaný je na slobode,  za prevádzačstvo mu hrozí trest odňatia slobody na dva až osem rokov a za falšovanie verejnej listiny až tri roky.

V  druhom prípade išlo o prevádzačstvo spáchané formou účelového sobáša. 41 ročný Sodhi S. a 44 ročná Júlia K. sa mali dohodnúť, že sa vydá za občana Indie žijúceho v Rakúsku. Za to mala dostať odmenu vo výške 3000 eur. K sobášu malo dôjsť v obci Zohor. Podľa dohody mal Sodhi S. z Rakúska priviezť nádejného 34 ročného „ženícha“ Gurpreeta S.
„Dohadzovač“ Sodhi S. je stíhaný za prevádzačstvo, sudca ho už odsúdil a z územia Slovenskej republiky vyhostil. Nádejný „ženích“ bol z územia Slovenskej republiky tiež vyhostený. „Nevesta“ Júlia K. je stíhaná na slobode a hrozí jej trest odňatia slobody na dva až osem rokov.

Slováci sa často nechávajú nahovoriť na fingované svadby s vidinou ľahkého zarobenia peňazí neuvedomujúc si ďalekosiahle následky takéhoto konania. Okrem toho, že za to hrozí väzenie, sobáš sa nedá anulovať, a je potrebné rozviesť sa podľa zákonov Slovenskej republiky. Účelové manželstvo je Trestným zákonom pomenované ako prevádzačstvo. Občanom Slovenska zaň hrozí trestná sadzba dva až osem rokov, cudzincovi hrozí vyhostenie na päť rokov. Ak by slovenský občan mal nejaký majetok, napríklad dom, mohol by si cudzinec aj po vyhostení do domovskej krajiny nárokovať dedičstvo.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK