Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Súťaž Fotografia očami detí odštartovala!

Prvým súťažným kolom sa začal 11. ročník celoslovenskej internetovej súťaže Fotografia očami detí. Súťaž je rozdelená do súťažných kôl, do ktorých žiaci základných škôl a 8-ročných gymnázií môžu posielať svoje fotografie podľa vyhlásených tém.

Súťaží sa v dvoch súťažných kategóriách: fotografia digitálnym fotoaparátom a fotografia mobilným telefónom. December ovládne príroda okolo nás.

Internetový projekt Fotografia očami detí (FOD) je projektom zameraným na voľnočasové aktivity a záujem detí o kultúru, moderné technológie a rôzne mimoškolské aktivity. Celoslovenská súťaž FOD je určená mladým fanúšikom digitálnej fotografie, fotoaparátov i samotnej záľuby v experimentovaní s fotografiou. Súťaž prebieha do konca školského roka 2016/2017 v jednotlivých súťažných kolách: Príroda okolo nás, Spomienky na rok 2016, Priatelia, Farby, Zvieratká a rastliny, Portrét, Moje mesto/Moja obec. Stačí sa zaregistrovať na webovej stránke súťaže www.fod.sk, zasielať fotografie a máte možnosť postupu do veľkolepého finále.

Víťazov súťažných kôl spoznáme vždy po ukončení súťažného kola. Na výhercov čakajú pekné ceny, poznávacie výlety, informácie zo sveta fotografie i detských výučbových hračiek. Všetci súťažiaci majú počas súťaže možnosť prihlásiť sa do sprievodných súťaží, víkendových fotografických výletov, praktických cvičení digitálnej fotografie a množstva iných akcií.

Novinkou 11. ročníka fotografickej súťaže FOD je hlavná porota zložená z mladých fotografov. Jedným z porotcov je víťaz 1. ročníka súťaže FOD Rajmund Petrík, dnes aktívny fotograf. Talentami sú mladí, no skúsení fotografi, žiaci základných škôl. Cestovateľskú záľubu porotcu Radovana Vaľuša dokumentuje zbierka fotografií z ciest po svete. Porotca Jakub Polomský sa môže pýšiť nádhernou zbierkou fotografií prírody. Šéfkou hlavnej poroty je profesionálna fotografka s úspechmi na Slovensku i v medzinárodných fotografických súťažiach – Eliška Konkoľová.

Porotu Rozumieme nadaným reprezentujú osobnosti kultúrneho i spoločenského života. Medzi porotcami celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným nájdeme zakladateľa hudobnej skupiny Banket a legendárneho speváka Richarda Müllera. Výnimočný talent, osobná charizma, nezabudnuteľný hlas, viac ako milión predaných nosičov v Českej republike aj na Slovensku a desiatky skvelých koncertov ročne i množstvo ocenení v rôznych hudobných anketách. To všetko urobilo z textára, skladateľa a speváka žijúcu hudobnú legendu. Svet fotografie reprezentuje úspešná fotografka Mária Švarbová, ktorej tvorbu vyhľadávajú magazíny a galérie po celom svete. Získala niekoľko ocenení, najnovšie je to prvé miesto v International Photography Awards (IPA) 2016. Do hodnotenia fotografií sa zapojil vedecký pracovník Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Vladimír Dočkal, ktorý je právom označovaný za stálicu na slovenskom psychologickom nebi.

Do hodnotenia súťažných fotografií sa môže zapojiť verejnosť prostredníctvom internetového hlasovania. Vyhlasovať budú taktiež najlepšie fotografie v kategórii fotografia mobilným telefónom.

Celoslovenský internetový projekt Fotografia očami detí vyhlásili organizátori po prvýkrát v roku 2006. Odvtedy sa do súťaže zapojilo viac ako 18 000 súťažiacich s viac ako 20 000 súťažnými fotografiami. Organizátorom súťaže Fotografia očami detí je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, partnerom súťaže Prešovský samosprávny kraj. Súťaž FOD patrí medzi aktivity celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Vladimír Dočkal
Mária Švarbová
Richard Muller
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK