Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Napĺňanie vízii rozvoja mesta

Prešovská primátorka Andrea Turčanová hodnotí dva roky vo funkcii ako proces napĺňania vízii rozvoja mesta, i keď niekedy poznamenaný riešením zdedených problémov.

„Ak sa spätne pozerám na uplynulé dva roky vidím tam viaceré zrealizované projekty a hlavne riešenie najvypuklejších problémov Prešova v oblasti dopravy, pracovných príležitostí, čistoty mesta, nájomného bývania, katastrofálneho stavu športovísk a samozrejme transparentnosti, “ zhrnula Andrea Turčanová hlavné úlohy, ktoré v priebehu uplynulých dvoch rokov riešila s najväčšou intenzitou. Vysporiadať sa pritom bolo podľa nej potrebné s vysokou zadlženosťou mesta, pričom výsledkom prijatých opatrení bol minuloročný prebytok hospodárenia v objeme vyše 1,4 milióna eur.

Primátorka ako správny krok vníma vytvorenie dopravnej komisie. Aj vďaka tomu je v súčasnosti jasne zadefinovaná vízia riešenia dopravy. Ide o juhozápadný diaľničný obchvat, severný obchvat R4, ktoré nám vyriešia tranzit, preložku cesty 1/68, ktorá odľahčí dopravu na vjazde do Prešova zo Sabinova a Sabinovskú ulicu. „Za ich výstavbu je potrebné stále bojovať, preto využívam každý priestor na stretnutia s ministrom dopravy či štátnym tajomníkom, aby sa tieto pre Prešov životne dôležité stavby konečne začali, “ zdôraznila Andrea Turčanová.

„Veľkú časť energie som venovala tomu, aby sa znovu začalo pracovať na zastavenej stavbe Nábrežnej komunikácie a kruhového objazdu na Košice, ktoré už mali byť dokončené, “ zdôraznila fakt, ktorý vyústil do vyhlásenia mimoriadnej situácie. Intenzívne rokovania sa vedú aj ohľadom rekonštrukcie niekoľkých dôležitých križovatiek na cestách patriacich štátu (križovatka pri Lidli na Sekčove, križovatka pri Kauflande a križovatka pri OBI).

„Som rada, že sme presvedčili VÚC, aby zaradilo do plánu rekonštrukciu Solivarskej ulice, vrátane križovatky medzi Sekčovom a Švábmi. Bude tam štvorprúdová cesta, cyklochodník a chodník, “ dodala primátorka a pripomenula, že mesto Prešov má rozpracovaných viacero vlastných projektov na rekonštrukciu či úpravu dopravných komunikácii - projekt križovatky Jurkovičová - Arm. gen. Svobodu, prepojenie ulíc Sibírska a Pod Šalgovíkom, úpravu problémovej križovatky Vihorlatská - Arm. gen. Svobodu. Pred rokom bola v Prešove tiež spustená zelená vlna na Levočskej ul. v úseku od križovatky pri Lidli až po križovatku ulíc Vajanského s Duklianskou.

Medzi vízie mesta patrí aj zvýšenie využívania mestskej hromadnej dopravy. Preto sa obnovuje vozový park – pribudne 25 nových trolejbusov, z toho 15 je už teraz zazmluvnených a zaplatených z eurofondov. „Žiaľ, aj v tomto prípade sme museli zachraňovať to, čo bolo zanedbané minulým vedením, keď Prešov na rozdiel od iných miest nepožiadal o zaradenie do programu OPII a stálo nás to veľa námahy a času, aby sa to podarilo. Dnes sa môžeme pochváliť, že na nákup trolejbusov sme cez eurofondy získali osem miliónov eur.“ Budú postavené aj nové trolejové trate a staré budú zrekonštruované. Bude zavedený aj inteligentný systém na našich zastávkach, aby cestujúci mali online informácie o spojoch, na ktoré čakajú. „Finišujeme s projektmi na rekonštrukciu prestupných uzlov na železničnej stanici a na Sídlisku III tak, aby rekonštrukcia začala v budúcom roku, “ uviedla primátorka.

V Prešove sa tiež dokončujú projekty cyklotrás, ktoré prepoja všetky sídliská s centrom a navzájom medzi sebou. Zároveň bol tiež oživený projekt cykloželezničky z Prešova na Sigord. Na cyklocesty už máme alokovanú sumu 2,24 milióna eur, takže ich výstavba sa v budúcom roku rozbehne intenzívnejšie.

„Obrovský problém som zdedila v Prešove v oblasti parkovania hlavne na sídliskách. Chcem zaviesť poriadok v parkovaní tak, aby každý Prešovčan mal vo svojom bydlisku aspoň jedno parkovacie miesto. Preto budujeme parkoviská a chceme zaviesť parkovací systém, “ zakončila tému dopravy Andrea Turčanová.

Ďalším dlhodobo neriešeným problémom sú prešovské športoviská - futbalový štadión nespĺňa podmienky na to, aby sa v ňom mohla hrať najvyššia súťaž, zimný štadión má problémy so statikou strechy, chátra aj velodróm. „Prešov si zaslúži mať kvalitné športoviská, preto som dohodla, že spolu s VÚC, za podpory štátnej dotácie postavíme nový futbalový štadión. Preto tiež pripravujeme rekonštrukciu zimného štadióna a podporili sme aj výstavbu novej ľadovej plochy na Sekčove. Rokujeme aj s investorom o rekonštrukcii velodromu.“

Po rokoch v Prešove podarilo urobiť z prírodnej vodnej nádrže Delňa kúpalisko s čistou, zdravou vodou i napriek skeptikom, ktorí tomu neverili. „Znovu je tu voda vhodná na kúpanie a tohoročná sezóna potvrdila, že sa nám podarila dobrá vec, “ vyslovila primátorka.

Problémom mesta bolo aj čistenie mesta, kosenie a orezávanie kríkov. „Zdedila som podpísané, prakticky nevypovedateľné dlhodobé zmluvy na takéto služby. Preto som musela hľadať inú cestu, ako zlepšiť čistotu v meste a som rada, že sa nám denne darí využívať kapacity dvoch stoviek nezamestnaných, ktorí doteraz sedeli doma. Čistota nie je úplne podľa mojich predstáv, no pozitívny posun je určite viditeľný, “ povedala primátorka

Kým v roku 2014 sa v Prešove realizovalo 40 investičných akcií, v tomto roku ich bolo v podobe revitalizácie vnútroblokov, verejných priestranstiev, škôl, telocviční, chodníkov vyše 150. Mesto Prešov v rokoch 2015 – 2016 zažíva historicky najintenzívnejšie opravy chodníkov a ciest vo svojej histórii. Za dva roky do týchto rekonštrukcií investovalo takmer 5,8 milióna eur. „Mojou víziou je pokračovať v tom. Opravu súrne potrebujú napríklad ulice Ku Surdoku, Strojnícka, ale najmä Budovateľská, s opravou ktorej musíme počkať na dokončenie Nábrežnej komunikácie, “ skonkretizovala. V roku 2017 je na investície navrhnutých už 12,8 milióna eur.

„Výrazne intenzívnejšie tempo nabralo aj podávanie žiadostí o dotácie z eurofondov, ale aj ich úspešnosť, “ pripomenula Andrea Turčanová. Konštatovala pritom, že v rokoch 2013 a 2014 mesto podalo spolu 23 projektov a podporených bolo šesť v objeme 2,31 milióna eur. Teraz za dva roky podalo 43 projektov a získalo 4,21 milióna eur.

Primátorka tiež vyslovila potešenie, že v meste pribúdajú pracovné príležitosti. Podarilo sa naplniť priemyselný park, kde pribudlo, alebo má pribudnúť cca 1000 pracovných miest. Samotné mesto v roku 2016 podporilo vznik 67 pracovných miest vďaka realizácii sociálnych projektov.

Prešov sa otvoril aj informačne – podľa časopisu Smart citties je najlepší v rebríčku otvorenosti samospráv, v hodnotení transparentnosti postúpil od roku 2014 o 22 miest, v roku 2016 mu patrí tretia najlepšie webová stránka na Slovensku.

Primátorka netají ani fakt, že nie všetky oblasti života Prešovčanov sa jej darí riešiť podľa svojich predstáv: „Mám na mysli, konkrétne výstavbu nájomných bytov. Žiaľ ukázalo sa, že je to komplikovanejšie, ako som si pôvodne myslela. Napriek tomu verím, že do konca volebného obdobia sa nám podarí moje predsavzatie splniť.“ Nespokojná je aj s realizáciou centrálneho mestského parku: „Je to moja veľká vízia. Mesto Prešov potrebuje takúto oddychovú zónu, ktorá by slúžila desiatkam tisícom obyvateľom. Žiaľ práve teraz, keď sa naskytá možnosť túto investíciu financovať z európskych peňazí a zároveň majitelia sú svoje pozemky ochotní predať, alebo dlhodobo prenajať, tak poslanci MsZ sa postavili proti tejto investícii. Je to veľká škoda.“

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK