Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Narazili Ste niekomu do vozidla? Neodchádzajte z miesta udalosti !

Košíky plné darčekov a potravín na prípravu vianočných dobrôt. Aj to je predvianočné obdobie týchto dní.

Na ich nákup chodíme do väčších či menších obchodných centier. Niektorí využívajú na dopravu do obchodov mestskú hromadnú dopravu, väčšina ľudí však ide autom. Na preplnených parkoviskách sa ľahko môže stať, že pri parkovaní alebo vychádzaní z parkoviska narazíme do iného auta. Rovnako sa tak môže stať aj na parkoviskách na sídliskách, pri športových halách, prípadne akýchkoľvek iných odstavných plochách. V prípade, že k takejto udalosti dôjde, majte na pamäti, že Ste povinný splniť si zákonom stanovené povinnosti :
- bezodkladne zastaviť vozidlo,
- preukázať svoju totožnosť inému účastníkovi udalosti v cestnej premávke,
- poskytnúť údaje o poistení vozidla,
- vyplniť a podpísať tlačivo zavedené na zabezpečenie náhrady, vzniknutej škody podľa osobitného predpisu,
- zdržať sa požitia alkoholu alebo inej návykovej látky,
- urobiť vhodné opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky.

Ak účastník takejto udalosti v cestnej premávke (škodovej udalosti) spôsobil hmotnú škodu osobe, ktorá sa nenachádza vo vozidle (napr. odstavené vozidlo), je povinný o tom túto osobu bezodkladne upovedomiť a splniť si vyššie uvedené povinnosti účastníka škodovej udalosti. Nie vždy je to určite jednoduché. K zabezpečeniu vyrozumenia vodiča (držiteľa) poškodeného vozidla môžete využiť aj informačné služby nákupného centra, usporiadateľa kultúrno-spoločenského podujatia, prípadne iného podujatia kumulujúceho účastníkov cestnej premávky. Ak to nie je možné zabezpečiť takýmto spôsobom, vyrozumenie takejto osoby zabezpečte prostredníctvom Policajného zboru na telefónnej linke 158.

V prípade, ak si ako účastník takejto udalosti v cestnej premávke nesplníte svoje zákonom stanovené povinnosti (odídete z miesta udalosti bez splnenia týchto povinností), vec bude po oznámení policajtovi kvalifikovaná ako dopravná nehoda a zároveň takéto konanie je považované za porušenie zákona o cestnej premávke závažným spôsobom, za ktoré Vám hrozí pokuta od 300. -€ do 1.300. -€ a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá na dobu od 12 mesiacov do 60 mesiacov.

Buďte preto pri parkovaní opatrní a ak už ku kolízií dôjde nezabudnite sa skontaktovať s poškodeným a splniť si ďalšie spomínané povinnosti.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK