Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Komfort cestujúcim MHD

Na prešovských cestách bude jazdiť pätnásť nových trolejbusov. Prvých šesť dnes odovzdali Dopravnému podniku mesta Prešov.

„Pre mesto Prešov je kúpa pätnástich nových trolejbusov obrovským prínosom. Vynoví sa tak takmer polovica z tridsiatich troch trolejbusov, ktoré dopravný podnik vlastní a znamená to aj radikálne zníženie ich priemerného veku, ktorý je v súčasnosti trinásť a pol roka. Vytvárame cestujúcim komfort tak, aby verejná osobná doprava bola pre nich lákadlom, a aby ju využívali vo zvýšenej miere. V trende preferencie dopravy chceme pokračovať dobudovaním bus-pruhov, dobudovaním trolejových vedení i trolejovým prepojením sídliska Sekčov so Šalgovíkom, “ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová počas odovzdávania šiestich nových trolejbusov ŠKODA 31 Tr SOR pre prešovský dopravný podnik. Symbolický kľúč od nich jej odovzdal Petr Kasenčák, obchodný riaditeľ spoločnosti Škoda Electric, a.s. , víťaza verejnej súťaže, ktorá trolejbusy dodala.

Ide o prvú časť z celkovo pätnástich trolejbusov, ktoré budú do Prešova dodané v rámci projektu „DPMP, Modernizácia vozového parku trolejbusov v Prešove", ktorý je realizovaný v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a spolufinancovaný Kohéznym fondom EÚ. Celkové náklady na nákup trolejbusov dosiahli sumu 7 896 233,65 eur (bez DPH), z toho päťpercentné spolufinancovanie DPMP predstavuje čiastku 394 811,68 eur.

„Počas februára a marca budúceho roku očakávame ďalšie štyri kĺbové trojnápravové trolejbusy ŠKODA 31 Tr SOR a v priebehu marca a apríla 2017 preberie Dopravný podnik mesta Prešov päť dvojnápravových trolejbusov ŠKODA 30 Tr SOR, “ doplnil Peter Janus, riaditeľ DPMP.

Ide o nízkopodlažné, plne klimatizované trolejbusy, vybavené informačným a monitorovacím systémom, ale tiež pokročilou autodiagnostikou i palubným počítačom. Trolejbusy majú navyše nižšiu spotrebu elektrickej energie, takže ich prevádzka je ekonomickejšia i ekologickejšia. Nové trolejbusy majú po dve miesta pre zdravotne postihnutých cestujúcich, tiež sú vybavené nástupnou rampou i možnosťou naklonenia k autobusovej zastávke. Ich elektronika umožňuje aj zavedenie systému orientácie pre nevidiacich. Autobusy majú trojročnú záruku.

Dodané trolejbusy musia ešte absolvovať nevyhnutné technicko-bezpečnostné skúšky a revízie, na základe ktorých budú vystavené technické preukazy vozidla. Na základe týchto dokladov bude zabezpečené poistenie trolejbusov a následne budú nasadené do flotily vozidiel hromadnej dopravy v meste Prešov. Nové trolejbusy by sa tak mali na prešovských cestách objaviť v prvých týždňoch roka 2017.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK