Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Komfort cestujúcim MHD

Na prešovských cestách bude jazdiť pätnásť nových trolejbusov. Prvých šesť dnes odovzdali Dopravnému podniku mesta Prešov.

„Pre mesto Prešov je kúpa pätnástich nových trolejbusov obrovským prínosom. Vynoví sa tak takmer polovica z tridsiatich troch trolejbusov, ktoré dopravný podnik vlastní a znamená to aj radikálne zníženie ich priemerného veku, ktorý je v súčasnosti trinásť a pol roka. Vytvárame cestujúcim komfort tak, aby verejná osobná doprava bola pre nich lákadlom, a aby ju využívali vo zvýšenej miere. V trende preferencie dopravy chceme pokračovať dobudovaním bus-pruhov, dobudovaním trolejových vedení i trolejovým prepojením sídliska Sekčov so Šalgovíkom, “ skonštatovala primátorka Andrea Turčanová počas odovzdávania šiestich nových trolejbusov ŠKODA 31 Tr SOR pre prešovský dopravný podnik. Symbolický kľúč od nich jej odovzdal Petr Kasenčák, obchodný riaditeľ spoločnosti Škoda Electric, a.s. , víťaza verejnej súťaže, ktorá trolejbusy dodala.

Ide o prvú časť z celkovo pätnástich trolejbusov, ktoré budú do Prešova dodané v rámci projektu „DPMP, Modernizácia vozového parku trolejbusov v Prešove", ktorý je realizovaný v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a spolufinancovaný Kohéznym fondom EÚ. Celkové náklady na nákup trolejbusov dosiahli sumu 7 896 233,65 eur (bez DPH), z toho päťpercentné spolufinancovanie DPMP predstavuje čiastku 394 811,68 eur.

„Počas februára a marca budúceho roku očakávame ďalšie štyri kĺbové trojnápravové trolejbusy ŠKODA 31 Tr SOR a v priebehu marca a apríla 2017 preberie Dopravný podnik mesta Prešov päť dvojnápravových trolejbusov ŠKODA 30 Tr SOR, “ doplnil Peter Janus, riaditeľ DPMP.

Ide o nízkopodlažné, plne klimatizované trolejbusy, vybavené informačným a monitorovacím systémom, ale tiež pokročilou autodiagnostikou i palubným počítačom. Trolejbusy majú navyše nižšiu spotrebu elektrickej energie, takže ich prevádzka je ekonomickejšia i ekologickejšia. Nové trolejbusy majú po dve miesta pre zdravotne postihnutých cestujúcich, tiež sú vybavené nástupnou rampou i možnosťou naklonenia k autobusovej zastávke. Ich elektronika umožňuje aj zavedenie systému orientácie pre nevidiacich. Autobusy majú trojročnú záruku.

Dodané trolejbusy musia ešte absolvovať nevyhnutné technicko-bezpečnostné skúšky a revízie, na základe ktorých budú vystavené technické preukazy vozidla. Na základe týchto dokladov bude zabezpečené poistenie trolejbusov a následne budú nasadené do flotily vozidiel hromadnej dopravy v meste Prešov. Nové trolejbusy by sa tak mali na prešovských cestách objaviť v prvých týždňoch roka 2017.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK