Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Keď vek nie je prekážkou, ale mostom k vzájomnému obohacovaniu

Deti z Detského domova na Požiarnickej ulici v Prešove sa v rámci originálneho edukačného projektu stretávali so seniormi zo Zariadenia pre seniorov Náruč s cieľom spoločne tráviť voľný čas, vzájomne sa vzdelávať, obohacovať, ale aj zabávať sa.

Spojenie seniorov s deťmi z detského domova sa pretavilo do kooperačného programu, ktorý je založený na novej edukačnej platforme. Tá sa testovala počas desiatich modelových stretnutí, prevažne v Zariadení pre seniorov Náruč, nakoľko mnohí seniori sa ťažko pohybujú a niektorí veľmi zle znášajú zmenu prostredia. Projekt vznikol z iniciatívy Katedry andragogiky Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) Prešovskej univerzity v Prešove (PU) v spolupráci s Katedrou pedagogiky, Katedrou psychológie a Katedrou športovej edukológie a humanistiky Fakulty športu PU. „Kooperačný program s edukačným charakterom poskytuje príležitosť k sociálnej opore, k naplneniu základných potrieb človeka a k reintegrácii seniorov do spoločnosti. Ak majú seniori možnosť vychovávať a radiť deťom, ich sebavedomie sa zvyšuje, prináša úsmevy či konverzáciu, “ uviedla Martina Lenhardtová z katedry andragogiky, vedúca projektu, VEGA: Možnosti kooperatívnej edukácie detí a seniorov v rezidenciálnych zariadeniach, vďaka ktorému došlo k realizácii tejto myšlienky. Zároveň dodáva, že projekt je prospešný pre obe strany, ako pre seniorov, tak aj pre deti medzi ktorými sa obnovuje zmysel pre sebaúctu. Seniori môžu slúžiť deťom ako vzor, môžu ich naučiť riešiť vlastné problémy, na strane druhej, deti si kreujú pozitívne postoje k seniorom, majú možnosť vnímať starobu, ako prirodzenú súčasť života a prijímať ľudí so zdravotnými obmedzeniami.

Výsledky takmer dvojročného edukačného projektu sú zhrnuté a spracované do dvoch publikácií s názvom „Kooperatívna edukácia detí a seniorov v rezidenciálnych zariadeniach“ a „Tvorba kooperatívnych edukačných programov v rezidenciálnych zariadeniach“. Ich uvedenie do života sa uskutočnilo v Centrálnej študovni Univerzitnej knižnice PU, ktorého súčasťou bolo aj vystúpenie detí z Detského Domova na Požiarnickej ulici a folklórne vystúpenie Nikol Pinterovej. Slávnostného krstu kníh sa zúčastnil aj riaditeľ Zariadenia pre seniorov Náruč Jozef Dobrovič. „Projekt vnímam ako najväčšiu pridanú hodnotu oproti projektom, v ktorých sme boli doteraz zapojení. Na začiatku bola u seniorov obava z nenaplnených očakávaní, ale aj neistota. Avšak každé ďalšie stretnutie uvoľňovalo napätie, poskytovalo nové informácie, zbližovalo a ponúkalo možnosti kooperácie, “ popisoval priebeh stretnutí riaditeľ. Ako bližšie uviedol program neskôr charakterizovala príjemná atmosféra, spoločné plnenie úloh a vzájomné povzbudzovanie. Pri edukácií, či zábave, vládla úplná prirodzenosť, čo seniori a deti jasne dávali najavo aj okoliu.

Spoluprácu pozitívne zhodnotila aj prítomná riaditeľka Detského domova na Požiarnickej ulici Dana Krištofová. „Všetky stretnutia boli úžasným vzájomným obohatením - pre naše deti studnicou múdrosti, skúseností a láskavosti zo strany starkých, verím, že pre nich boli obohatením o úprimný detský úsmev. Zostala po ňom jedna veľká, neopakovateľná, úprimná emócia na oboch stranách." Riaditeľka zároveň vyjadrila presvedčenie, že najväčším prínosom tohto projektu bude pre ich zariadenie i deti žijúce v ňom, ak tento projekt bude spontánne pokračovať aj naďalej.

FHPV sa nachádza na prvej priečke rebríčka najlepších filozofických fakúlt slovenských vysokých škôl, ktorý zostavuje Akademická rankingová agentúra (ARRA) na základe hodnotenia údajov o kvalite vzdelávania a výskumu. Na FHPV v rámci štyroch katedier a jedného ústavu v súčasnosti študuje súhrnne 1073 študentov.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK