Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prešovské nadané deti spomínajú na rok 2016

Bohatým na aktivity, školské i mimoškolské akcie a zaujímavým bol rok 2016 z pohľadu prešovských nadaných detí.

Deň starých rodičov

Tretiaci, resp. dnes už štvrtáci z triedy pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním zo základnej školy na Šmeralovej ulici v Prešove spomínajú na „bohatý“ rok s úsmevom i peknými spomienkami.

Súčasťou vyučovania nadaných žiakov sú ranné komunity. Jednou z nich bola (aj tá) novoročná pod názvom Kto je kto. Nechýbali ani ďalšie komunity zamerané na navodenie atmosféry v školskom prostredí, relaxáciu, poznávanie sveta okolo seba i zodpovednosť voči sebe a iným. Rôznorodé témy ranných komunít sú súčasťou školských programov odborného poradenstva: Oni povedali, Logo, Sebapoznanie a poznávanie sveta.

Netradičné témy priniesol predmet obohatenie. Spoločne sme zostavili jednoduchý elektrický obvod, vytvorili model slnečnej sústavy, spoznali hračky našich rodičov, rozlúštili matematickú záhadu „všeobecného súčtu matematického radu“ a pravidelnú „logopedickú prípravu“ realizovali prostredníctvom cvičení zameraných na výchovu k správnemu hovoreniu a zreteľnej artikulácii. Žiaci sa vďaka prešovskému kinu Pocity zapojili do projektu magického sveta filmu pod názvom Filmový kabinet deťom. „Pohyblivé obrázky“ zachytávajúce podobu a časový priebeh javov zaujali!

Zaujímavé vyučovanie realizovali žiaci v projekte „Kto sa hrá – nehnevá“. Vytvorením dvoch desiatok svetových architektonických stavieb spoznávali, rozvíjali fantáziu i jemnú motoriku, logické myslenie a zapojili sa do štúdia množstva historických faktov, obrazových materiálov a dokumentov.

O tom, že učiť sa dá aj zábavne svedčí množstvo projektov zameraných na preberané učivo. Atrakciou hodín anglického jazyka sa stali anglické pesničky z edície hudobných titulov zábavnej hry Just Dance Kids. Čitateľské výlety za čarom tajuplnej histórie Slovenska spoznávali žiaci povesťami. Pri putovaní minulosťou nechýbali príbehy Cypriána z Červeného Kláštora, víly – čarodejnice z Ľubovnianskeho hradu, o zakliatej Kataríne na Branči, či o žobrákoch vo Veľkom Kamenci. Zaujali i príbehy Ako sa Banská Bystrica chudoby a strachu zbavila, Ako Pannu Máriu omrzel neporiadok v meste, či povesť, na konci ktorej všetci skameneli. Matematiku obohatili hodiny logiky a projektové vyučovanie Logické úlohy jedným ťahom, Meranie dĺžky – odhad, To je sila, Schvaľovanie „školského rozpočtu“, i zapojenie sa do výučbových blokov v rámci aktivít Týždňa mozgu. V spolupráci s Centrom nadání v Prahe sme po prvýkrát na Slovensku uskutočnili deň zameraný na logické a matematické myslenie pod názvom FortIQ Deň. V najväčšej medzinárodnej matematickej súťaži Matematický Klokan obsadil prvenstvo v rámci celého Slovenska náš spolužiak Ján Roba. Úspešným bol aj v triednom, školskom i celoslovenskom kole ročníkových prác! Nemenej úspešným sa stal Alexander Jozef Dobrovič, ktorý bodoval v celoslovenskej súťaži Čo vieš o hviezdach. Po úspešnom zvládnutí okresného i krajského kola súťaže sa prebojoval až do jej finále! Zároveň bol v roku 2016 ocenený ďakovným listom za vzornú reprezentáciu mesta Prešov a za vynikajúce výsledky vo vedomostných súťažiach.

Množstvo aktivít pre nadaných žiakov priniesol historicky prvý Klub nadaných detí Prešov na Slovensku. V priebehu roka deti navrhli poštové známky, spoznali hravé gaštany, zahrali si futbal, vytvorili mliečny chodník, oslávili sviatok otcov, prácu, Deň Zeme i sviatok učiteľov, a to čítaním kníh. V novom školskom roku sa Klub nadaných detí stal súkromnou iniciatívou učiteľov a zaznamenal výraznejší úspech, čo do počtu členov i rozmanitosti aktivít.

Žiaci sa zapojili do projektu Výlety za „päťku“, ktorý patrí medzi aktivity celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Navštívili Svidník, Starú Ľubovňu i Sabinov.

Budúci géniovia predstavili svoje záujmy prostredníctvom ročníkových prác, maľované dejiny osídľovania spoznali na vlastivede a nemenej úžasným zážitkom bol telefonát so slovenským režisérom Jurajom Jakubiskom, ktorého vyspovedali a zablahoželali k majstrovým narodeninám. Napísať si vlastný životopis i zásady správneho telefonovania sa naučili na hodine slohovej výchovy, zapojili sa do celoslovenskej akcie „modrý pochod“ pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme. Čitateľské zručnosti si žiaci precvičili počas čitateľských hodín, na ktorých sa venovali čítaniu, rozboru textu, práci s textom i s rozličným zábavným úlohám. Spomedzi všetkých kníh najviac potešila kniha o rovesníkoch z 3. B – Úsmevné príhody Macha a Šebestovej.
V školskom kole celoslovenskej súťaže Logická olympiáda našu triedu úspešne reprezentovali žiaci: Dávid Mrúz, Alexander Jozef Dobrovič a Alžbeta Adamišinová.

Intelektovo nadaní žiaci strávili týždeň v netradičnej IQ Škole v prírode. Ich „prechodným domovom“ sa stali Vysoké Tatry. Navštívili obec Nová Lesná, turistické a lyžiarske centrum Hrebienok, Starý Smokovec, Švajčiarsky dom, najstaršiu zachovanú Rainerovu chatu, Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici i lyžiarske centrum Štrbské pleso. Súčasťou turistiky a spoznávania tatranskej prírody boli logické úlohy, hlavolamy, rébusy, športové súťaže i rôzne zábavné aktivity.

Jazykové vzdelávanie v nemeckom jazyku ukončili žiaci úspešne, a to v poradí už druhým jazykovým certifikátom. Projekt „Deutsch macht mir Spaß“ (Nemčina ma baví) predstavoval prehľad preberaného učiva v obrázkovej forme.
O tom, že aj deti vedia natočiť film sa dozvedeli žiaci počas zaujímavej besedy s pani spisovateľkou Markou Staviarskou. Príbeh Marínky Somarinky, odvážneho dievčatka s tetovačkou kotvy na ramene, dedka, mamky a ocka, ale aj najlepších kamarátov Jonáša a Krišpína a psa Indyho je pútavým čítaním pre deti mladšieho školského veku.

Záver prvého polroka 2016 patril už tradične Týždňu netradičných foriem vyučovania, v rámci ktorého sme v triede tretiakov privítali prednostu Okresného úradu v Prešove Mgr. Emila Chlapečka, ktorý žiakom porozprával o svojej práci, či riaditeľa ÚzS SČK v Prešove PhDr. Martina Matejku, MBA, s ktorým mali možnosť vyskúšať si základy poskytovania prvej pomoci.
Druhý polrok roka 2016 spoznávali prešovskí nadaní žiaci už ako žiaci štvrtého ročníka. Zapojili sa do projektu Žime zdravo, v ktorom si ozrejmili základy správneho umývania rúk, úmysel žiť zdravo naplnili do bodky aj vďaka zdravým mydlám z farmy, či besedou o imunite s medicínskym reprezentantom Mgr. Ildikó Lengyelovou.

Otvorením Klubu nadaných detí Prešov, ktorý sa stal súkromnou aktivitou učiteľov, sa zapojili žiaci do množstva aktivít: Jesenné hry s lístím, Praveké zvieratá, Otvárame obchod, Zvyky a tradície regiónu Šariš, Zašifrované obrázky a nezvyčajná násobilka, Technológie, Spoločenské hry, Vedecké pokusy a experimentovanie, Netradičné „cestovanie“ naprieč Slovenskom, Chemické pokusy, Mikulášske stretnutie a Zdobenie perníkov a IQ maškŕt.

Veľkou akciou bolo stretnutie nadaných detí z Prešova a Humenného, ktoré sa každoročne stretávajú na logickom sústredení IQáčik. Inak tomu nebolo ani v tomto roku. Sústredenie zamerané na rozvoj logického myslenia, matematického myslenia, verbálneho myslenia, ale aj na športové súťaže a čitateľské aktivity bolo v tomto roku doplnené o detský kvíz v podaní Kultúrneho centra Wave v Prešove.

Hodiny obohatenia sú venované „cestovaniu po Európe“, dobrodružnej ceste, ktorú absolvujú žiaci počas celého školského roka. Netradičné spoznávanie Európy, oficiálnych jazykov i zaujímavostí viac ako 500 miliónov ľudí z 28 členských štátov majú za cieľ rozšíriť obzor žiakov o kontinente, ktorého súčasťou je aj Slovensko.

V priebehu roka sme vyučovanie v triede zamenili (aj) za netradičné pohybové a športové hry. Tie sa konali za účasti predškolákov z Prešova na atletickom štadióne školy. Hádzanie obručí, skok z miesta, prekážkový beh i nosenie vajíčka na lyžici zaujali, pobavili a naplnili slnečné predpoludnie na sídliskovej trojke.

Ranné komunity štvrtákov boli venované pamiatke slávnych osobností, ale aj pripomenutiu výnimočnosti a celoživotnej práce slovenských spisovateľov. Spoločne sme spoznali a začítali sa do diel Ľubomíra Feldeka a Márie Ďuríčkovej, svet filmu sme spoznali prostredníctvom neopakovateľného a jedinečného herca Františka Filipovského. Komunitné stretnutia štvrtákov sa naplnili hrami, diskusiou, cvičeniami zameranými na logiku a pamäť, vzdelávacím systémom Logico a návrhom nového vnútorného poriadku školy s pravidlami pre žiakov, rodičov i učiteľov.

V novom školskom roku upútal pozornosť projekt Po stopách Charlesa Dickensa. Čítanie príbehov Olivera Twista i Vianočnej koledy, a nevšedný dar slovenských veľvyslancov v zahraničí – knižnej literatúry Dickensa. Vďaka tomuto daru spoznajú žiaci život svetového spisovateľa, ale aj diela v cudzom jazyku – český, nemecký, anglický, srbský i grécky. Projekt pokračuje až do konca školského roka a upútal žiakov i rodičov.

Učením a cestovaním sme sa zamerali v projektovom vyučovaní na Prešovský samosprávny kraj. Zaujali nás aj ďalšie miesta Slovenska ako Banská Štiavnica, Michalovce, Zvolen a Bardejov. V poznávaní Slovenska pokračujeme do konca školského roka.
Úžasné spomienky starých rodičov Oľgy a Michala Džupinových zaujali žiakov počas návštevy, ktorá sa uskutočnila v rámci Dňa starých rodičov. Vzácni hostia prišli medzi nás vo vynikajúcej nálade a previedli žiakov svojím nádherným životom. Spomienky oživili školské časy, nástup do zamestnania, priateľstvá, spomienky na vojnu i príhoda o „mokrej cestičke do školy“, či život zasvätený tancu a rozdávaniu radosti.

Týždeň vedy a techniky priniesol nahliadnutie do sveta strojov, vynálezov a objaviteľov – slávnych fyzikov, matematikov a chemikov. Exkluzívnu „online“ prehliadku laboratória a molekulárnych nanovied vo Švajčiarsku zažili žiaci s doktorandom Radovanom Vantom, MSc. , ktorý pôsobí vo Švajčiarskom federálnom inštitúte technológií v Lausanne (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Zapojili sme sa aj do celosvetovej iniciatívy Hodina kódu, ktorej cieľom je rozširovať digitálne zručnosti. Štvrtáci si vyskúšali základy programovania a fungovania programovacích jazykov.

V školskom kole Pytagoriády sme obsadili popredné miesta a žiaci Dávid Mrúz a Alexander Jozef Dobrovič si „nesúťažne“ vyskúšali i úlohy určené žiakom vyšších ročníkov, v ktorých presvedčili – opäť úspešne.

V závere roka 2016 sa uskutočnilo spoločné posedenie pod vianočným stromčekom, spojené s rozdávaním darčekov a oslavou konca roka. Nechýbalo ani predstavenie návrhov ročníkových prác štvrtákov a skvelá správa – zlato Janíka Robu, ktorý v kategórii družstiev žiakov 4. -6. ročníka vybojoval 1. miesto vo finálovom kole vedomostnej súťaže o meste Prešov.

Rok ubehol rýchlo. Zanechal v nás spomienky na vyučovanie, čas strávený v školských laviciach i mimo školy, množstvo projektov, netradičných foriem vyučovania, zapojenie sa do súťaží rôzneho charakteru a tvorivosť žiakov na výbornú. Všetko dobré v novom roku 2017!

Elektrina vzbudila záujem
IQ Škola v prírode - sedenie
IQ Škola v prírode - spolu
Jesenné hry
Logické sústredenie
Logicoa
Otvorenie KND
Otvorenie KND
Praveké zvieratá
Ročníkové práce - školské kolo
Schvaľovanie rozpočtu
Slnečná sústava
Spoznávame Bansú Štiavnicu
Spoznávame PSK
To je sila
Veda a technikad
Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK