Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Prvou Prešovčankou je usmievavá Eliška

Primátorka vítala prvú Prešovčanku roku 2017, je ňou malá Eliška. Na svet prišla tesne po polnoci. Novorodeniatko vážilo 3 960 gramov a meralo 51 centimetrov.

K jedným z prvých gratulantov prvej Prešovčanky v tomto roku patrila primátorka Andrea Turčanová v spoločnosti námestníka FNsP J. A. Reimana Jána Černáka. Primátorka rodičom zablahoželala a spolu s kyticou im odovzdala aj finančný dar. „Prvej tohtoročnej Prešovčanke želám najmä veľa zdravia, šťastia, lásky a požehnania, “ povedala A. Turčanová.

Eliška, ako ju pomenovali jej rodičia, je prvorodenou dcérou zamestnankyne nemocnice, ktorá tu pracuje ako lekárka. „Narodila sa po sekcii v starej pôrodnici, mamička aj bábätko sú v poriadku, “ povedala primárka oddelenia gynekológie a pôrodníctva Mariana Horanská.

Meno Eliška sa v Prešove stáva obľúbeným, v roku 2016 je v knihách narodení tunajšieho matričného úradu zapísaných 23 dievčat s týmto dievčenským menom.

V roku 2016 sa celkovo v Prešove narodilo 2 509 detí, z toho bol počet chlapcov 1 244 a počet dievčat 1 265. Najčastejšími menami novorodencov boli v prípade dievčat Sofia, Ema, Nina, Mária, Viktória, Nela, Timea, Dominika, Vanesa, Michaela, Natália a v prípade chlapcov Jakub, Samuel, Adam, Sebastián, Martin, Filip, Lukáš, Šimon, Alex, Dávid, Michal.

Do matričnej knihy však boli v minulom roku zapísané aj netradičné mená, z dievčenských Elianna, Eny, Stacie, Miley, Chanel, Samira, Shania, Šanaja, Chantal, Dezidéria, Bathsheba, z chlapčenských Noel, Anchel, Timon, Emir, Sajmon, Efraim, Nathias, Kerem, Alessio.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK