Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Prvou Prešovčankou je usmievavá Eliška

Primátorka vítala prvú Prešovčanku roku 2017, je ňou malá Eliška. Na svet prišla tesne po polnoci. Novorodeniatko vážilo 3 960 gramov a meralo 51 centimetrov.

K jedným z prvých gratulantov prvej Prešovčanky v tomto roku patrila primátorka Andrea Turčanová v spoločnosti námestníka FNsP J. A. Reimana Jána Černáka. Primátorka rodičom zablahoželala a spolu s kyticou im odovzdala aj finančný dar. „Prvej tohtoročnej Prešovčanke želám najmä veľa zdravia, šťastia, lásky a požehnania, “ povedala A. Turčanová.

Eliška, ako ju pomenovali jej rodičia, je prvorodenou dcérou zamestnankyne nemocnice, ktorá tu pracuje ako lekárka. „Narodila sa po sekcii v starej pôrodnici, mamička aj bábätko sú v poriadku, “ povedala primárka oddelenia gynekológie a pôrodníctva Mariana Horanská.

Meno Eliška sa v Prešove stáva obľúbeným, v roku 2016 je v knihách narodení tunajšieho matričného úradu zapísaných 23 dievčat s týmto dievčenským menom.

V roku 2016 sa celkovo v Prešove narodilo 2 509 detí, z toho bol počet chlapcov 1 244 a počet dievčat 1 265. Najčastejšími menami novorodencov boli v prípade dievčat Sofia, Ema, Nina, Mária, Viktória, Nela, Timea, Dominika, Vanesa, Michaela, Natália a v prípade chlapcov Jakub, Samuel, Adam, Sebastián, Martin, Filip, Lukáš, Šimon, Alex, Dávid, Michal.

Do matričnej knihy však boli v minulom roku zapísané aj netradičné mená, z dievčenských Elianna, Eny, Stacie, Miley, Chanel, Samira, Shania, Šanaja, Chantal, Dezidéria, Bathsheba, z chlapčenských Noel, Anchel, Timon, Emir, Sajmon, Efraim, Nathias, Kerem, Alessio.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK