Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Rozlúčka s obľúbeným Prešovčanom

So zármutkom v srdci prijali mnohí z nás v týchto dňoch správu, že dňa 29. decembra 2016 vo veku 72 rokov nás navždy opustil držiteľ mnohých ocenení i titulu Zaslúžilý člen DPO SR, Mikuláš Žemlička.

Známy a obľúbený Prešovčan, Mikuláš Žemlička, pôsobil nielen medzi hasičskými dobrovoľníkmi, ale bol aj profesionálnym hasičom. Funkciu veliteľa požiarneho družstva zastával už počas základnej vojenskej služby. Po jej skončení sa stal hasičským profesionálom. Svoju profesionálnu činnosť končil ako veliteľ požiarneho útvaru v Prešove.

Členom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR sa stal v roku 1965 a dlhé roky zastával funkciu veliteľa DHZ v Prešove. Venoval sa aj propagácií DPO, prednášal v školách a na rôznych školeniach civilnej ochrany. Bol aktívny ako spoluorganizátor, aj ako sponzor hasičských podujatí, viedol tiež dorastenecké súťažné družstvo.

Ako hasič sa venoval aj kultúrnej činnosti - vypomáhal ako inštruktor pri nácvikoch divadelných inscenácií, ako režisér, prípadne ako poradca divadelných súborov pri DHZ. Dlhé roky pôsobil ako ľudový rozprávač - ako jediný v Českej a Slovenskej republike, ktorý sa špecializoval na hasičskú tematiku. Postavu hasiča „Miža Pilovinu“ poznalo celé Československo aj vďaka jeho vystúpeniam v Československej televízii.

Mikuláš Žemlička bol nositeľom Medaily za rozvoj mesta Prešov, pamätnej medaily Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove a v roku 2007 mu bol udelený kríž Rytier delostrelectva. Za dlhoročnú prácu pre dobrovoľnú požiarnu ochranu bol ocenený medailami Za príkladnú prácu, Za zásluhy a v roku 1992 medailou Za mimoriadne zásluhy. Prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Ladislav Pethö ocenil titulom Zaslúžilý člen DPO SR Mikuláša Žemličku, dlhoročného veliteľa prešovských dobrovoľných hasičov v roku 2016.

Česť jeho pamiatke.

Posledná rozlúčka sa uskutoční 5. januára 2017 o 14:00 h v Dome smútku v Prešove.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK