Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Pre koho platí povinnosť daňového priznania z nehnuteľností?

Január sa každoročne spája s podávaním daňových priznaní z nehnuteľností. Pre koho platí táto povinnosť a čo je potrebné pri jej vybavovaní?

„Dôležitou informáciou pre Prešovčanov je, že sadzby miestnych daní pre rok 2017 a poplatku za komunálne odpady sa nemenia a ostávajú na úrovni roku 2016, “ zdôraznila primátorka Andrea Turčanová.

Kedy mám povinnosť podať daňové priznanie?

Povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností, resp. podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2017 má každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá nadobudla alebo previedla nehnuteľnosť počas roka 2016 (predaj, darovanie, vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov a pod.).

Povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností však vzniká aj z dôvodu zmeny druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby.

Priznania k miestnym daniam na rok 2017 sa podávajú v termíne od 1.1.2017 do 31.1.2017. V tejto lehote si daňovníci majú povinnosť uplatniť aj nárok na zníženie dane z dôvodu poberania dávky v hmotnej núdzi (potvrdenie ÚPSVaR), zdravotného postihnutia (držiteľ preukazu ŤZP, ŤZP/S, rozhodnutie ÚPSVa R), dovŕšenia 70 rokov veku k 1.1.2017.

Nezabúdajme na domácich miláčikov

Priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva na jednotnom tlačive „Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje, “ ktoré je k dispozícií na oddelení daní, poplatkov a podnikania MsÚ v Prešove, Jarková ul. č. 24, 1. poschodie, č. dv. 238, 239, resp. na internetovej stránke mesta, kde sú zverejnené všetky tlačivá a informácie, týkajúce sa miestnych daní na rok 2017.

http://www.presov.sk/dane-a-poplatky.html

Ako je to s komunálnym odpadom?

Pri poplatku za komunálne odpady, ak sa počet osôb nemenil a spôsob vyrubenia poplatku za celú domácnosť jednému poplatníkovi je zhodný s rokom 2016, nevyplýva poplatníkovi oznamovacia povinnosť.

Oznamovacia povinnosť poplatníka je pri zmenách oproti roku 2016. Taktiež, ak súčasťou spoločnej domácnosti sú dospelé osoby, resp. osoby rozvedené a pôvodný poplatník už nechce prevziať povinnosť poplatníka na rok 2017 platiť poplatok za celú domácnosť, uvedené skutočnosti je potrebné oznámiť správcovi dane, t.j. oddeleniu daní, poplatku a podnikania MsÚ v Prešove, Jarková ul. č. 24, 2.poschodie č. dv. 303 do 31.1.2017, t.j. pred vydaním rozhodnutia na rok 2017.

Správca dane vyrubí poplatok rozhodnutím na základe podaného oznámenia o zmenách pre zdaňovacie obdobie roku 2017. V prípade, že k zmenám skutočností dôjde počas kalendárneho roka, a to vznik (nový člen domácnosti) zánik (odsťahovanie, úmrtie), je poplatník povinný oznámiť správcovi dane túto skutočnosť do 30 dní odo dňa, keď tieto nastali, to zn. aj v priebehu kalendárneho roka.

Rozhodnutia o vyrubení daní a poplatku budú daňovníkom doručené v priebehu mesiaca apríl a ich splatnosť bude určená v uvedenom rozhodnutí. Počet rozhodnutí, ktoré úrad vydal pri vyrubení daní v roku 2016 bol cca 31 000 ks, pri poplatku za komunálne odpady cca 33 000 ks.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK